SØRGER SAMMEN: Ungdommer legger ned blomster og tenner lys utenfor skolen Joseph-König Gymnasium i Haltern am See nordvest i Tyskland. 16 elever og to lærere fra skolen mistet livet i flystyrten tirsdag. Elevene hadde trukket lodd om å få være med. Foto : Endre Vellene / Dagbladet
SØRGER SAMMEN: Ungdommer legger ned blomster og tenner lys utenfor skolen Joseph-König Gymnasium i Haltern am See nordvest i Tyskland. 16 elever og to lærere fra skolen mistet livet i flystyrten tirsdag. Elevene hadde trukket lodd om å få være med. Foto : Endre Vellene / DagbladetVis mer

Elevene trakk lodd om hvem som skulle bli med ulykkesflyet

- Hvorfor skulle akkurat deres barn ta spansk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALTERN AM SEE / BERLIN (Dagbladet): 40 elever ved Joseph-König-gymnasiet i Tyskland søkte om å få bli med på utvekslingsturen til Spania, men bare 16 av dem fikk reise. 

I går formiddag styrtet flyet de satt i på vei over de franske alpene, på vei tilbake til Düsseldorf i Tyskland. Alle de 150 passasjerene døde. 

- Jeg kan forestille meg at foreldre i dag spør seg selv hvorfor deres barn skulle ta akkurat spansk som valgfag. Hadde barnet valgt et annet fag, ville det i dag vært i live, sier rektor Ulrich Wessel til lokalavisa Halterner Zeitung.

To meldte frafall Han forteller til avisa at det foregikk en loddtrekning om å få bli med på utvekslingsturen som hadde vart i ni dager da elevene satte seg på flyet i går morges.  

I dag var han tydelig rørt da han deltok på den tårevåte pressekonferansen der ordføreren, utdanningsministeren, fylkesmannen og han selv snakket om tragedien som har rammet byen nord for Düsseldorf.

Wessel sier til lokalavisa at pågangen for å få delta på den uke lange utflukten, var stor: 

40 elever søkte, og alle måtte ha kvalifisert seg med å ha hatt spansk på skolen i minst ett år, sier han til lokalavisa Halterner Zeitung 

Av de 16 som først ble valgt ut, meldte to senere forfall. De siste av de åpne plassene ble derfor fordelt i helt siste liten.

Wessel sier i intervjuet med lokalavisa at det selvsagt var helt tilfeldig hvem som ble valgt ut.

- Fordømt vanskelig - Hvis foreldrene hadde nektet deltakelse, ville barna deres i dag være i live.  Mange gjør seg nok slike overveielser, uten at det bringer oss videre, sier han. 

- Jeg føler meg ikke skyldig, men det er fordømt vanskelig å ikke føle seg ansvarlig, sier rektor Wessel.

Den spanske avisa El Pais skriver i dag at den ene eleven holdt på å ikke komme med på flyet. Hun skal ha oppdaget allerede på jernbanestasjonen i Barcelona at hun hadde lagt igjen passet sitt hos den spanske vertsfamilien. 

Jenta fikk fatt på vertskapet over telefon, og det ble avtalt at hun skulle fortsette reisen til flyplassen - mens vertskapet ville kaste seg i bilen og bringe passet dit. 

Jente rakk flyet likevel De skal ha nådd fram i aller siste øyeblikk, og jenta kom seg om bord. 

De 16 elevene ankom Barcelona på tirsdag den 17. mars. Onsdag foretok hele gruppa en utflukt til Girona. Torsdag var de på teater i Barcelona og en annen kveld tilbrakte de med bowling. Fredag var alle med på strandtur i Sitges. 

Lørdag og søndag ble tilbrakt sammen med de enkelte vertsfamiliene, og flesteparten ble invitert med på utflukt og landturer. 

Lørdagskvelden var alle de tyske barna samlet til å se fotballkampen Madrid-Barca på tv.Den siste kvelden i Barcelona, hadde hele gruppa vært ute på restaurant sammen og spist pizza. 

Så gikk de om bord i passasjerflyet i går i 09-tida. Etter å ha stått en stund på flyplassen og ventet på å få lette, tok de av. Så forsvant flyet brått fra radaren, og flystyrten var et faktum. 

Stillhet i morgen På pressekonferansen tidligere i dag fortalte rektor Wessel at det var han personlig som først ble nødt til å konfrontere de fortvilte foreldrene. Han fortalte hvor tungt det var å måtte overbringe meldingen om at barna deres hadde vært i en flyulykke - og at det knapt eksisterte håp om overlevende.

I går ble alle de 150 passasjerene - inkludert fire kabinansatte og to piloter - bekreftet omkommet. I de franske alpene ligger pulveriserte rester av det som i går morges var et fly på vei til Tyskland. 

I elevenes hjemby vil det i morgen klokka 10.53 bli holdt ett minutts stillhet. Hundrevis av elever, lærere og innbyggere har samlet seg utenfor skolen de 16 elevene og to lærerne skulle ha vært på i dag.

I stedet står 16 pulter tomme, og utenfor ligger skilt med «hvorfor?» påskrevet.

St. Sixtus-kirken på Alten Markt i Haltern er gjort til det sentrale sørgestedet i byen, og i den kommende uka vil det hver kveld klokka 19 blir holdt minnegudstjeneste.

Den franske flyhavarikommisjonen melder nå offisielt at innholdet i den svarte boksen ikke er ødelagt - men at lydsporene med opptak av de siste minuttene i cocpit er fullt ut brukbare.