Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elevenes ønsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets elevopptak til den videregående skolen har endt med at 15000 ikke har fått skoleplass og at svært mange elever som vil gå på de yrkesfaglige linjene, blir tvunget til å ta allmennfaglig studieretning. Som kjent har alle som går ut ungdomsskolen rett til videregående utdanning, og det må være et rimelig mål at de aller fleste også kan tilbys utdanning mest mulig i samsvar med interesser og ønsker. SVs Kristin Halvorsen antyder i Dagbladet i går at en av årsakene til at så mange mot sin vilje tvinges inn på allmennfag er at fylkene vil at elevene skal gå på allmennfag av økonomiske grunner. En yrkesfagplass er atskillig dyrere enn de teoretiske fagene.

Hvis dette virkelig er grunnen, stiller det de politiske partienes påståtte prioritering av skolen i et underlig lys. Det er stor mangel på fagfolk innen en lang rekke yrker. En skole som skal forberede ungdommen på ei framtid i yrkeslivet, må være slik organisert at de unges egne ønsker teller mer enn fylkenes økonomi.