GIKK AV: Skedsmo VGS har hatt samarbeid med Moskva-skolen siden 1994. Årlig har skolen fått penger fra statsbudsjettet og fra skolens egne midler. Nå har rektor Rune Grahn (66) (bildet) gått av med umiddelbar virkning, etter at fylkeskommunens gransking har avdekket omfattende pengerot ved den russiske skolen. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet
GIKK AV: Skedsmo VGS har hatt samarbeid med Moskva-skolen siden 1994. Årlig har skolen fått penger fra statsbudsjettet og fra skolens egne midler. Nå har rektor Rune Grahn (66) (bildet) gått av med umiddelbar virkning, etter at fylkeskommunens gransking har avdekket omfattende pengerot ved den russiske skolen. Foto: Robert S. Eik/DagbladetVis mer

Elevenes penger gikk til vodka, parfyme og feriereiser for russisk rektor

En gjennomgang av Skedsmo videregående skoles samarbeidsprosjekt i Moskva førte til at både den norske og den russike rektoren måtte gå av. Nå sjekker fylkeskommunen alle distriktets utenlandsprosjekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Grahn (66), rektor ved Skedsmo VGS gikk av på dagen 8. april, bare et halvt år før han skulle pensjonere seg. Grunnen var knallhard kritikk fra Fylkesrevisjonen, som har gransket Skedsmo-skolens samarbeids-prosjekt i Russland, Moskva-skolen.

Moskva-skolen er finansiert over statsbudsjettet med 1,3 millioner kroner. I tillegg har Skedsmo VGS, som har vært ansvarlige for regnskapene, bidratt med 850.000 kroner fra sitt budsjett. Penger som egentlig skulle kommet Skedsmo-elevene til gode.

Fylkesrevisjonen mener at den russiske rektoren Evgeny Karpov har brukt store deler av disse midlene til å berike seg selv.

Det er sendt millionbeløp til skolen i Russland over flere år, uten at Skedsmo VGS har fått noen god dokumentasjon på hva pengene har gått til. Den dokumentasjonen som er framskaffet, viser at det er brukt store summer på alkohol, hotellovernattinger, restaurantbesøk, flybilletter og bensin.

Tidligere rektor ved Skedsmo VGS, Rune Grahn ønsker ikke å kommentere saken.

Også den russiske rektoren har trukket seg fra sin stilling.

- Full gjennomgang Fylkesrådmann Tron Bamrud mener at hele Moskvaskolen bør avvikles, og varsler nå en full gjennomgang av alle utenlandsprosjekter tilknyttet de videregående skolene i distriktet.

- Min vurdering er at Moskvaskolen bør avvikles. I lys av Moskva-saken må vi nok se på alle utenlandsprosjektene, sier fylkesrådmann Tron Bamrud til Dagbladet.

Akershus og Østfold fylkeskommunes rapport om Moskva-skolens prosjekt var ferdig 15. april. Den konkluderer med at rektor ved Skedsmo videregåendes utøvelse av myndighet tilknyttet Moskvaskolen «kan tendere til grov tjenesteforsømmelse».

Vodka og parfyme Blant funnene i rapporten er:

• Den russiske rektoren har selv fastsatt lønn for sine ansatte. Den best betalte læreren er hans egen kone, som for sin deltidsstilling fikk opp til tre ganger så godt betalt som andre fulltidsansatte.

• Bilag for 2010 viser at det er brukt penger på betydelige mengder matvarer, vin, vodka, øl, restaurantbesøk, hotellovernattinger, bensin, støvsuger, drill, DVDer etc.

Revisjonen kritiserte pengerbruken i 2011, men den russiske rektorens pengefest vedvarte:

• Da da de sjekket igjen i 2012, fant de at de norske offentlige midlene var brukt til blant annet flybilletter og hotellopphold for rektor og hans familie, restaurant og caferegninger med alkohol i stort omfang, bensin, sigaretter, sjokolade og teaterbilletter.

I tillegg, skriver fylkesrevisjonen, ble det brukt penger på hundeutstyr, kjole, champagne, parfyme og konfekt.

Det rettes også kritikk mot fylkesrådmannen, fylkesdirektøren og assisterende fylkesdirektør for at pengerotet i Moskva har fått pågå så lenge. Sistnevnte har vært på besøk på moskvaskolen flere ganger.

Vurderer politianmeldelse Mandag var saken oppe i kontrollutvalget.

Der foreslo leder av kontrollutvalget, Siri Baastad at fylkesrådmannen foretar en gjennomgang av Moskvaskolen helt fra oppstarten i 1994.

Kontrollutvalget har bedt fylkesrådmannen «gjennomføre de personalmessige konsekevensene som vil være en naturlig følge av de avdekkede uregelmessighetene og rapportens konlusjoner».

De ber også fylkesrådmannen vurdere om det er grunnlag for å politianmelde enkeltpersoner eller saken som helhet.

Saken legges frem for fylkestinget 6. mai.

Pengekurérer Den russiske rektoren, Evegny Karpov satt som rektor fra 1995 til han gikk av nylig.

Fylkesrevisjonens gjennomgang begrenser seg kun til de siste tre årene.

Men faren for mislighold strekker seg langt tilbake: Fylkesrevisjonen beskriver at metoden for å overføre penger til Moskvaskolen i en årrekke var å la pengekurerer fra Norge ta med seg store mengder kontanter, som rektoren la i sin personlige safe på skolen.

Kurerene skal typisk ha hatt med seg 20-40000 euro i kontanter på sine reiser til Moskvaskolen, heter det i rapporten.

Da skolen etter påtrykk fra fylkeskommunen begynte å sende penger via bank i 2011, svarte den russiske rektoren med å ta ut store menger kontanter etter hver overføring. Disse skal han ha oppbevart i en safe på skolen, som bare han har hatt tilgang til.