INGEN SKOLETUR: Turer til konsentrasjonsleire som Auschwitz kan ikke lenger skje i skoletida, har Vennesla kommune bestemt. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski/NTB Scanpix
INGEN SKOLETUR: Turer til konsentrasjonsleire som Auschwitz kan ikke lenger skje i skoletida, har Vennesla kommune bestemt. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski/NTB ScanpixVis mer

Elever får ikke permisjon for å ta hvite busser til konsentrasjonsleire i Polen

Faremo reagerer på skoleturvedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunestyret i Vennesla i Vest-Agder har vedtatt at skolen ikke lenger kan gi permisjon til elever som reiser på busstur til konsentrasjonsleire i Polen.

Tidligere forsvarsminister Grete Faremo (Ap) synes det er trist at kommunen ikke lenger gir permisjon til dette. Hun mener turene bør inn i skolens læreplaner over hele landet og bli en del av det ordinære skoleopplegget.

- Det ville vært flott. Gratisprinsippet er viktig og vanskelig. Det har hindret mange klasser i å dra i flere år fordi elevene måtte dekke en egenandel, men nå går skolene tydeligvis ennå et steg videre ved å nekte permisjon, sier Faremo til Fædrelandsvennen.

Mange av landets kommuner har reiser med organisasjonene Hvite Busser eller Aktive Fredsreiser til Polen som elevtilbud. Til tross for kronglete regelverk, klarer mange å gjennomføre de lærerike turene takket være dugnadsarbeid fra foreldre og barn.

Vennesla kommune har i flere år innvilget tiendeklassinger permisjon for å besøke leirene. Men Fylkesmannen i Vest-Agder mener dette må opphøre fordi det er omgåing av opplæringslovens paragraf om gratisprinsippet. Fredag fulgte levekårspolitikerne i Vennesla kommune enstemmig rådmannens forslag til vedtak om å godta dette.

Oppvekstsjef Kristin Robstad presiserte at det bare handlet om at turene ikke lenger kan skje i en vanlig skoleuke.

- Det er fritt fram for at dette kan gjennomføres i skolenes ferier, sa hun.
(NTB)