Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Elever har rett til god sex

Vovet brosjyre fra britiske helsemyndigheter forarger moralens voktere.

FARLIG? Britiske helsemyndigheter skriver i en fersk brosjyre at skoleelever har rett til god sex. Kritikere mener det fører til kjønnssykdommer og tenåringsaborter. Illustrasjonsfoto: Ole C. H. Thomassen
FARLIG? Britiske helsemyndigheter skriver i en fersk brosjyre at skoleelever har rett til god sex. Kritikere mener det fører til kjønnssykdommer og tenåringsaborter. Illustrasjonsfoto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det britiske helsevesenet skriver i en brosjyre at skoleelever har rett til god sex. Kritikerne slakter utspillet og hevder det vil øke seksuelt overførbare sykdommer og antall aborter blant tenåringer i Storbritannia, skriver NTB.

Brosjyren fra helsevesenet (NHS) er sendt ut til lærere, foreldre og ungdomsarbeidere i Sheffield. Ifølge nettutgavene til Daily Mail og Telegraph reagerer flere familiegrupper på brosjyren, der det blant annet står at sex eller onani er bra for helsa, og at slik aktivitet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.

I brosjyren er også det gamle slagordet om at epler holder legen unna alternert:

«An orgasm a day keeps the doctor away», heter det.

Forfatteren Steve Slack er direktør for Senter for HIV og seksuell helse ved NHS Sheffield. Han forsvarer brosjyren ved å peke på at rådene som gis kan få unge mennesker til å vente med sin seksuelle debut til de er sikre på at de vil ha glede av det. 
I løpebladet står det også at sexeksperter for ofte understreker betydningen av prevensjon og kjærlighet, mens nytelsesaspektet havner i bakleksa.

- Det er utrolig at dette blir sendt til skolene, sier Trevor Stammers i organisasjonen «Family and Youth Concern». Han mener brosjyren, som heter «Nytelse», oppfordrer til risikofylt oppførsel blant ungdom og frykter en økning av kjønnssykdommer.

Graviditet blant tenåringer er et stort problem i Storbritannia. Hvert år blir 40.000 britiske tenåringer gravide. Over halvparten tar abort, ifølge Daily Mails nettutgave.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media