Elever i Oslo gjør det best på skolen

Elever i små kommuner sakker akterut. Halvparten av skolene har over 300 elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skoleelever i små kommuner gjør det svakere enn elever i bykommuner, viser fjorårets nasjonale prøver. Aller best skårer Oslo-elevene.

Alle kommuner under 50 000 innbyggere presterer under gjennomsnittet, mens kommuner med et folketall på mer enn 50 000 ligger klart over gjennomsnittet, viser den fjerde utgaven av Utdanningsspeilet som ble presentert av direktør Petter Skarheim i Utdanningsdirektoratet i dag.

- Det er viktig for små kommuner å ha en god skoleledelse og lærerkompetanse for å kompensere for dette, sier Skarheim.

Forskjellen kan forklares ved elevenes sosiale bakgrunn, men statistikken viser at elevene i Oslo-skolen gjør det bedre enn jevnaldrende ellers i landet også når det kontrolleres for denne variabelen.

Utdanningsdirektoratets årsrapport om tilstanden i norsk skole viser også at andelen elever som får spesialundervisning har økt siden 2005. I skoleåret 2005-2006 fikk 5,5 prosent et slikt undervisningstilbud. Andelen var steget til 6,3 prosent i 2007-2008. Det er også blitt større forskjeller i andel timer brukt til spesialundervisning kommunene imellom.

(NTB).

 STOR SKOLE:  Benterud skole i Oslos nabokommune Lørenskog er en stor skole. Over halvparten av elevene på grunnskolen går nå på skoler med mer enn 300 elever, viser den ferske oversikten fra Utdanningsdirektoratet. Illustrasjonsfoto: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
STOR SKOLE: Benterud skole i Oslos nabokommune Lørenskog er en stor skole. Over halvparten av elevene på grunnskolen går nå på skoler med mer enn 300 elever, viser den ferske oversikten fra Utdanningsdirektoratet. Illustrasjonsfoto: LISE ÅSERUD, SCANPIX. Vis mer
GOD STEMNING: Flerkulturelle Møllergata skole i Oslo sentrum er blant de store byskolene med klar framgang for elevene de siste årene. Her bidrar en av skolens ansatte til å heve stemningen med å kjøle ned elevene i sommerværet før skoleferien.