Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Elever kan bli ødelagte for livet

ABERDEEN (Dagbladet): - Om en maler ikke gjør jobben sin skikkelig, kan du saktens leve med det. Men får ungene en dårlig lærer kan de bli ødelagte for livet, sier sjefinspektør Ian Boyes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er leder for det nordlige inspektørkorpset i Skottland, som fører nøye kontroll med de skotske skolene. Han ser ingen grunn til å frede verken dårlige lærere eller rektorer.

Det er bare topp skoler og topp undervisning som gjelder i Skottland. Derfor har myndighetene i flere år satt skolene under sin granskende lupe. Skoleinspektører utenfra kom inn i skolene i 1983. Nå har skolene også egne evalueringsopplegg. Hvor god er skolen vår, hvordan arbeider vi, og hvor trenger vi å forbedre oss nå, er spørsmål skolene stiller seg. Men det holder ikke at hver enkelt lærer gjør seg sine betraktninger. Alt skal skrives opp. Her skal arbeidet virkelig dokumenteres.

To års prøvetid

Byråkratisering, frykter norske lærere. I Skottland derimot, er det liten motstand mot alt ekstraarbeidet. Tvert imot synes mange lærere det er bra at de blir målt, at undervisning og elevenes framgang blir tatt vare på.

- En god lærer har aldri noe å frykte. Verken inspektører eller egenkontroll. En god lærer vet han gjør det bra, sier Ian Boyes. Skotske lærere har to års prøvetid før de får fast jobb. Et formelt system som skal teste om læreren er god nok er også under arbeid. Duger han ikke, må han finne på noe annet.

Må måles

- Det er investert så mye i skolen at den må kunne måles. Foreldrene har rett til å vite om skolen barna går på er bra eller dårlig, sier rektor Joseph Leiper ved Oldmachar Academy i Aberdeen til Dagbladet. Denne skolen ble endevendt av inspektører for to år siden. Ikke nok med det. Inspektørene har også dukket opp igjen for å forsikre seg om at det de påpekte har bedret seg. Bare bra, sier rektoren og utdyper:

- Det er klart at målet er å være en skole på toppen. Nå er det ventelister for å komme inn her, sier Leiper.

Han kaller seg bedriftsleder og styrer skolen etter faste planer og mål. Produktet han «selger» er den aller beste undervisningen. Rektoren er stolt av skolen sin, og viser hvordan administrasjonen systematisk arbeider med å sette seg nye mål og bli bedre. Alltid bedre. Det dreier seg ikke bare om eksamensresultater heller. Det er minst like viktig å ha mål på andre områder - som trivsel, disiplin, samarbeid, kamp mot mobbing og ødeleggelser.

Skoleuniformer

Oldmachar Academy med sine 1200 elever har opptil 30 elever i hver klasse. På de lavere klassetrinnene går elevene i skoleuniformer. Det foretrekker skoleledelsen. Bedre disiplin og mindre merkevarepress er argumentene. Også lærerne er oppdresset. Jakke, skjorte og slips for de mannlige lærerne, skjørt for damene.

- Det har vært mye oppmerksomhet rundt det å forbedre skolen i Skottland. Jeg synes det er helt ok at skoleinspektører kommer rundt og sjekker oss. Det er selvfølgelig mye arbeid på forhånd. Mange skjema som skal fylles ut, sier kjemilærer Campbell Robertson til Dagbladet.

Skolen evaluerer seg selv. Men lærerne her mener det er behov for at også noen utenfra kommer innom og undersøker forholdene.

- De kan se ting vi ikke ser. Dessuten er kontrollene her mer positive enn i England, sier Robertson.

- Læreren ble nervøs

17-åringene Jane, Laura, Rikki, Karen, Lisa og Nicola har hatt skoleinspektører på besøk.

- Det er fint at en utenfra kan komme og se. Finne ut om læreren virkelig snakker til oss. Men læreren ble nervøs, og oppførte seg mer formelt enn ellers.

- Vi får ofte høre at kantinematen er dårlig, doene skitne og at de får for mye lekser. Men vi får også vite at rektoren er håpløs, at læreren ikke er i stand til å lære bort, sier sjefinspektør Ian Boyes.