Elever kan kreve ekstra undervisning

Streikerammede elever med karakterer og tellende eksamener i sikte kan kreve ekstra undervisning for å ta igjen det tapte etter streiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener både arbeidsrettsekspert Henning Jakhelln, Elevombudet i Sør-Trøndelag og leder Benjamin Myrstad i Elevorganisasjonen, skriver VG.

Det er opp til hver enkelt skoleeier, altså kommunene og fylkeskommunene, å vurdere behovet for slik kompenserende undervisning, skriver Jakhelln i en juridisk vurdering av saken.

- Dersom den totale opplæringen for resten av skoleåret ikke er tilstrekkelig for å nå målene satt i opplæringsloven, har eleven krav på å få den undervisningen som skal til for å oppfylle disse målene.

Skoleeierne må på selvstendig grunnlag vurdere om det er behov for ekstraundervisning etter en streik. Dette er de forpliktet til også uten klage fra elever eller foreldre.

- Det er opp til hver enkelt kommune og fylkeskommune om de vil gi slik ekstra undervisning etter streiken. Men jeg vil så sterkt jeg kan oppfordre til dette - og at KS og kunnskapsministeren følger dette opp, sier Myrstad.

Elevombud Espen Agøy Hegge i Sør-Trøndelag mener et kutt i det lovpålagte timetallet for elever i videregående må dekkes inn senere.

- Dette bør kompenseres hvis streiken blir langvarig, slik det ser ut nå. Jeg vil oppfordre skoleeierne til å bruke de pengene de nå sparer på streiken til intensivkurs og ekstra skoletimer for elevene senere, sier Agøy Hegge.

(NTB)