-Elever med funksjonsnedsettelser får ufaglærte lærere:
- Diskriminering på systemnivå

En unntaksregel i utdanningsloven gjør det mulig, ifølge Barneombudet.

- DISKRIMINERING: Barneombudet og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon er bekymret for at elever med funksjonsnedsettelser får spesialundervisning av ufaglærte lærere. - Diskriminerende, mener de. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- DISKRIMINERING: Barneombudet og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon er bekymret for at elever med funksjonsnedsettelser får spesialundervisning av ufaglærte lærere. - Diskriminerende, mener de. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Mellom 30 og 70 prosent av undervisningstiden til norske barn med en funksjonsnedsettelse dekkes av ufaglærte lærere, personer uten utdanning og assistenter, sier Morten Hendis, administrasjonssjef hos Barneombudet til Dagbladet.

Under Arendalsuka deltok han i går i en paneldebatt om temaet.

- Det er mange tall som underbygger at det er slik, og det er svært alvorlig, sier Hendis.

Diskriminering

Han forteller at en unntaksregel i opplæringsloven er en av flere viktige årsaker til at det er blitt slik.

- Unntaksbestemmelsen gjelder bare for spesialundervisning. Den sier at kravet til høyere utdanning kan fravikes for ansatte som gjennomfører spesialundervisning. Dette mener vi er diskriminering på systemnivå, sier Hendis.

I tillegg tror Hendis at mange kommuner sannsynligvis benytter denne unntaksregelen for å spare penger.

- Den siste årsaken, som kanskje også er den mest alvorlige, er at dette sannsynligvis er et symptom på at man forventer alt for lite av barn med behov for spesialundervisning, og at de derfor ikke prioriteres på samme måte som andre elever, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer