Elever smuglet våpen på fredstur

Elever og en ledsager på tur til Polen ble stoppet på grensa mellom Tsjekkia og Tyskland med et Kalashnikov automatgevær og stikk- og slagvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av foreldrene som var med elevene fra Blomdalen ungdomsskole i Mandal på en tur til konsentrasjonsleirer i Polen ble stoppet med et Kalashnikov automatgevær i bagasjen. Flere elever ble også holdt tilbake i kontrollen. Sju av elevene forsøkte å smugle våpen som kastestjerner, slåsshansker og kniver.

13 timers avhør

Det ble en dramatisk opplevelse for reisefølget, som ble holdt tilbake på grensa.

-  Bussen ble holdt tilbake i sju og en halv time og måtte kjøre uten elevene og ledsageren, sier daglig leder Helga Arntzen i Aktive fredsreiser i Risør.

Bussen ble stoppet ved 15-tida torsdag. 13 timer seinere ble elevene og ledsageren sluppet fri etter avhør. Bortsett fra beslaglegging av våpnene får hendelsen ingen rettslige konsekvenser for ledsageren og de sju 10. klassingene.

Reiseleder Tor Bernt Sunde sier til Fedrelandsvennen at de involverte må dekke drosjeregningen til Berlin på fire tusen kroner.

Plombert gevær

-  Etter det jeg vet, var geværet plombert, noe et medfølgende sertifikat bekreftet. Men dette tok ikke den tyske grensekontrollen hensyn til, forklarer Arntzen.

-  Før hjemreisen fikk alle beskjed om at all utførsel av våpen var strengt forbudt, og man samlet også inn våpen fra elever, sier hun.

b> ARRANGØR: Helga Arntzen i Aktive fredsreiser i Risør arrangerte elevturen.