Elever ved Little Steven's Blues School på Notodden kastet ut

På grunn av hasjbruk.

SKOLENS BESKYTTER: Norgesvennen Little Steven har de siste fem åra vært beskytter for bluesseminaret som bærer hans navn. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet
SKOLENS BESKYTTER: Norgesvennen Little Steven har de siste fem åra vært beskytter for bluesseminaret som bærer hans navn. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sju tenåringer, alle elever ved Little Steven's Blues School, som foregikk under Notodden Blues Festival, ble kastet ut etter hasjbruk. Det melder lokalavisa Telen, gjengitt av NRK Telemark.

- Vi har nulltoleranse, og det visste de. Da de likevel valgte å se bort fra det, ble konsekvensen at de måtte ut, sier bluesfestivalen og -skolens leder Jostein Forsberg til Dagbladet.

Han legger til:

- Dette er veldig overraskende, det er første gang på 31 år at noe sånt skjer. Vi håper det er en éngangsepisode.

NULLTOLERANSE: Bluesskolen har nulltoleranse for rus, sier festivalsjef Jostein Forsberg. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
NULLTOLERANSE: Bluesskolen har nulltoleranse for rus, sier festivalsjef Jostein Forsberg. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

Foredrag

Little Steven's Blues School er et årvisst innslag ved bluesfestivalen. Som navnet antyder, arrangeres seminaret i samarbeid med artist, skuespiller og E Street Band-medlem Little Steven, eller Steven Van Zandt.

Van Zandt har knyttet stadig tettere bånd til festivalen, og har vært fast innslag de fem siste åra. Også i år sto han på festivalplakaten, i tillegg til å holde foredrag for elevene på bluesskolen.

Bluesseminaret har eksistert siden 1989, før Little Steven kom inn i bildet. Blant tidligere elever er artistene Amund Maarud, Odd Nordstoga og Ihsahn fra metalbandet Emperor.

TIDLIGERE ELEV: Odd Nordstoga er en av de mange som har deltatt på bluesseminaret. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIDLIGERE ELEV: Odd Nordstoga er en av de mange som har deltatt på bluesseminaret. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bluesskolen arrangeres for to aldersgrupper - 13 til 18 og 19 til 26 år. Den yngste «Band Camp-en» holdes på Heddal ungdomsskole, der de ca. 40 elevene spiller, sover og spiser sammen i fem dager, i år fra 31. juli til 5. august.

Fattet mistanke

Under seminaret på Heddal ungdomsskole ble altså sju avslørt i hasjbruk. Alle er blant de eldste i gruppa, det vil si nær 18 år i alder.

- De ansvarlige for skolen fattet mistanke ut fra de aktuelle elevenes oppførsel, tok dem til side og konfronterte dem; alle innrømte bruken. Skolens sikkerhetsansvarlige ble så tilkalt, og politiet ble koblet inn. Saken er nå under etterforskning, sier Forsberg.

Skolen innkalte dessuten til et møte med alle foreldrene. Hasjbrukerne ble isolert fra de andre elevene og sendt hjem.

- De involverte blir tilbudt ruskontakt i politiet, opplyser festivalsjefen.

Forebyggende tiltak

I etterkant av hasjutvisningene setter bluesskolen et rusforebyggende foredrag på neste års pensum.

- Målet er at elevene skal finn styrken i seg selv til å stå imot, til å si nei, sier festivalsjef Forsberg.

Han minner om at musikkhistorien har rikelig med eksempler på rusmisbruk, og trekker fram Jimi Hendrix og Miles Davis - men eksidrettsmannen understreker at problemet også fins andre steder enn i kunstmiljøet.

- I for eksempel sportsverdenen er det rikelig med eksempler, sier han.

Det forebyggende tiltaket roses av politiet, ifølge Telen.

Konsert

Forsberg forteller at det ble «noe uro» i den resterende gruppa etter masseutvisningen. Kurset ble imidlertid fullført som planlagt, med en storstilt konsert på festivalen lørdag.

- Det var en suksess, konstaterer festivalsjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer