Elever voldtas, forfølges og forføres av sine egne lærere

Rystende rapport om amerikanske skoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):– Det var vel bare kjødets lyst, fortalte den amerikanske læreren Gary C. Lindsey sjefen sin.

Han hadde innrømmet at han hadde befølt en femteklassings bryster i en pause. Gary fikk sparken fra jobben i Oelwein i Iowa. Men han fortsatte å jobbe som lærer. Og han fortsatte å få nye overgrepsbeskyldninger rettet mot seg.

40 år etter at han først ble beskyldt for overgrep mot en elev, mistet han retten å jobbe som lærer. Det var ikke fordi en rektor eller staten skar gjennom. Det var på grunn av et offer og foreldrene hennes som ikke ville slå seg til ro med at han bare fikk sparken ved skolen.

Nå viser det seg at saker som dette langt fra er unike. Amerikanske skoleelever voldtas, forfølges og forføres.

Store mørketall

Nyhetsbyrået Associated Press har gransket forholdene i amerikanske skoler, og funnet at i løpet av de fem siste årene har 2750 lærere eller undervisningspersonell blitt straffet for overgrep mot sine egne elever.

Nyhetsbyrået regner i tillegg med at det er store mørketall. De fleste av sakene blir aldri rapportert om. Og mange anklager er vanskelige å føre beviser for.

Det blir ikke bedre av at verken skolene, domstolene eller myndighetene i landet ser ut til å ha rutiner som sørger for å holde overgrepsdømte lærere ute av skolen, skriver AP.

UTSATT FOR OVERGREP: Da hun var åtte år gammel ble Jennah Bramow (20) utsatt for overgrep fra læreren sin. Nå er hun selv mor, og bekymret for situasjonen i amerikanske skoler. Her er hun sammen med sin egen far. Foto: David Lienemann/AP/Scanpix
UTSATT FOR OVERGREP: Da hun var åtte år gammel ble Jennah Bramow (20) utsatt for overgrep fra læreren sin. Nå er hun selv mor, og bekymret for situasjonen i amerikanske skoler. Her er hun sammen med sin egen far. Foto: David Lienemann/AP/Scanpix Vis mer

– Mitt inntrykk er at hver eneste skoledistrikt i landet har minst en overgriper, sier Mary Jo McGrath, en advokat fra California som har jobbet med overgrepssaker i skolene i 30 år, til nyhetsbyrået.

Tegnet tegning av overgrepet

Ifølge en rapport fra kongressen er så mange som 4,5 millioner amerikanske elever, av omtrent 50 millioner totalt i landet, blitt utsatt for overgrep i løpet av skoleløpet.

Jennah Bramow er en av de som er blitt utsatt for overgrep fra læreren Gary C. Lindsey i Iowa.

Da hun var åtte år fortalte hun etterforskerne hvordan han hadde tvunget henne til å ta på det hun da kalte hans «pee-pee». Hun tegnet også en tegning av hvordan læreren hadde forgrepet seg mot henne.

Gary C. Lindsey har ikke ønsket å uttale seg til AP.

Les flere av de alvorlige eksemplene i APs rapport her.