BRANNSKADD: Elevine Fensbekk-Jensen var baby da hun forbrant håndflatene. Hun hadde akkurat lært seg å gå da hun snublet mot familiens vedovn. Foto: Svend Aage Madsen
BRANNSKADD: Elevine Fensbekk-Jensen var baby da hun forbrant håndflatene. Hun hadde akkurat lært seg å gå da hun snublet mot familiens vedovn. Foto: Svend Aage MadsenVis mer

Brannskadd

Elevine falt over vedovnen og fikk store brannskader. - Jeg gjør ingen ting for å skjule hendene mine

Som baby falt Elevine Fensbekk-Jensen (11) mot en glovarm vedovn. Siden har håndflatene hennes vært dekket av arr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elevine Fensbekk-Jensen (11) fra Rygge i Østfold har store brannskader på begge hendene sine.

- Heldigvis husker jeg ingen ting av det som skjedde, sier Elevine, som forbrant begge håndflatene da hun var baby.

Foreldrene Siv Anette (40) og Kenneth (41) var på jobb og Elevine hadde barnevakt da ulykken inntraff. Det var flere timer siden noen hadde lagt ved på ovnen, men den var ikke så kald som forventet.

BANDASJERT: Elevine synes det er
rart å se bilder av seg selv som liten med
bandasjer på begge hendene. Her er hun
på fanget til pappa Kenneth. Foto: Privat
BANDASJERT: Elevine synes det er rart å se bilder av seg selv som liten med bandasjer på begge hendene. Her er hun på fanget til pappa Kenneth. Foto: Privat Vis mer

- Elevine hadde lært å gå, og stabbet rundt på gulvet da hun plutselig falt. Og i fallet forsøkte hun å ta seg imot på vedovnen, forteller Kenneth.

Måtte transplantere

Brannskadene på hendene var så store at Elevine ble sendt til Haukeland sykehus. Den 14 måneder gamle jenta hadde store forbrenninger på innsiden av begge hendene, og måtte transplantere hud fra låret.

Men allerede etter to uker var hun frisk nok til å reise hjem.

11-åringen er glad brannskadene ikke hemmer henne til daglig. Likevel husker hun med gru på hvordan hun ble ertet for hendene sine da hun begynte på skolen.

- Det var noen som sa jeg var ekkel. Heldigvis ble det raskt slutt på ertingen. Jeg er den jeg er, og gjør heller ingen ting for å skjule hendene mine.

I og med at Elevine var så liten da hun brant seg, har det vært nødvendig med to store hudtransplantasjoner i ettertid. Den brannskadde huden vokser nemlig ikke i takt med jenta. Mer hud måtte til for å gi hendene ønsket bevegelighet.

TØFF JENTE: Sammen med de
andre deltakerne på Burn Camp tok
Elevine (nederst) utfordringen med å klatre i
fjellet under besøket på Rypetoppen
Adventurepark i Trøndelag.
TØFF JENTE: Sammen med de andre deltakerne på Burn Camp tok Elevine (nederst) utfordringen med å klatre i fjellet under besøket på Rypetoppen Adventurepark i Trøndelag. Vis mer

- Første gang tok de hud fra låret, neste gang fra lysken. Nå har jeg ingen problemer med å bruke hendene som jeg vil.

Utfordringer

Rygge-jenta har vært med på Burn Camp, der brannskadde barn møtes, tre ganger. I år var det Trøndelag som var arena for den livsglade ungdomsgjengen.

Her fikk de blant annet oppleve Rypetoppen Adventurepark i Meråker, der Elevine og de andre utfordret seg selv med både fjellklatring, zipline og balansekunster mellom tretoppene.

- Det beste er å være sammen med venner jeg bare har kontakt med på sosiale medier resten av året. Sammen prøver vi aktiviteter jeg ellers aldri hadde forsøkt meg på, sier Elevine fornøyd.

- Når jeg er sammen med de andre på Burn Camp, skjønner jeg hvor heldig jeg tross alt har vært. Det kunne fort gått mye verre. Mine brannskader er jo nesten usynlige, sier hun.