Elevstreik mot låste dører

- At ytterdørene låses når timen starter er ikke holdbart. Skoleledelsen tar fra oss retten til læring, sier elevrådslederen ved Hellerud videregående skole.

STREIKER: Uansett årsaken til at man kommer for seint, blir man låst ute. Dermed tar de fra oss en rett vi har, nemlig retten til læring, sier elevrådsleder ved hellerud Videregående Christian Unsjø Sørensen til Dagbladet. Foto: Privat
STREIKER: Uansett årsaken til at man kommer for seint, blir man låst ute. Dermed tar de fra oss en rett vi har, nemlig retten til læring, sier elevrådsleder ved hellerud Videregående Christian Unsjø Sørensen til Dagbladet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Elever ved Hellerud videregående skole i Oslo gikk i formiddag ut i streik, fordi de mener kommunikasjonen med ledelsen ikke er tilfredsstillende.

«Et læringsmiljø som fremmer læring, trivsel og helse er avgjørende for at vi skal prestere godt på skolen», heter det i et brev elevrådet har sendt skoleledelsen samtidig som de gikk ut i streik i formiddag.

Elevene mener de ikke er tatt med på råd før ledelsen satte det elevene mener er et nytt drastisk regelverk, i system.

- Låser ytterdørene Ifølge elevrådslederen låser skolen alle ytterdørene når timene begynner, slik at elever som ikke kommer tidsnok, ikke får delta i undervisningen.

- At ytterdørene låses når timen starter er ikke holdbart. Om man ikke kommer presis får man ikke være med i timen. Det var et tiltak for å redusere «forsentkomming», men det er jo dumt for det øker jo fraværet. Uansett årsaken til at man kommer for seint, blir man låst ute. Dermed tar de fra oss en rett vi har, nemlig retten til læring, sier elevrådsleder ved hellerud Videregående Christian Unsjø Sørensen til Dagbladet

Bakgrunnen for aksjonen er, ifølge elevrådslederen, at elevene opplever at de ikke blir tatt med på på beslutninger som rammer dem.

- Dårlig kommunikasjon - Vi opplever mangel på kommunikasjon fra ledelsen til elevene. Det nye skolereglementet er et eksempel på dette. Utvisning fra timer  er i praksis et tap av den lovfestede rett til videregående opplæring. Forsentkomming kan ikke ansees som et alvorlig nok brudd på ordensreglementet, og viser at skolen driver lovstridig praksis, mener elevrådslederen.

- Vi håper denne aksjonen skal være en vekker for ledelsen. Vi ønsker å bedre dialogen med ledelsen slik at alle kan få en bedre skolehverdag, sier elevrådslederen.

Han forteller at om lag haøvparten av elevene valgte å forlate skolen ved lunsjtider i formiddag.

Overrasket Rektor Tora Mørstad er overrasket over at elevene valgte streik som virkemiddel, og mener ledelsen og elevrådet har hatt og har god kommunikasjon.

- Vi i ledelsen er opptatt av at alle elever skal bestå skolen. Vi har hatt en del utfordringer med dette, blant annet at de skal møte presis, at de må ha med skolemateriell i timene, og ikke forlate timen. Vi har ganske store utfordringer i forhold til det å fullføre skolen og bestå, derfor har vi innført disse reglene, forteller rektoren til Dagbladet.

- De som ville streike har gått hjem, de andre har undervisning. De som ikke er i timen i dag har fått fravær, sier rektor

- Hva med de låste dørene?

- Vi har hatt så mye «forsentkomming», det forstyrrer undervisningen når svært mange elever kommer for sent til timene. De som kommer tidsnok har også krav på forsvarlig undervisning. De som ikke kommer tidsnok får et tilbud på biblioteket, forteller Mørstad.

- Men nå vil vi gå i dialog med elevrådet på ny. Vi har en god tone med elevrådslederen, forteller rektoren.

Tidligere i år valgte elevene ved Rjukan videregående å streike mot «utilregnelige lærere». Elevrådet mente skoleledelsen ikke tok tak i problemene med lærere som ikke skal være i stand til å gjennomføre undervisning.