<strong>ELEVSTREIK:</strong> Mange elever er borte fra skolen ved Rjukan videregående i dag, på grunn av utilregnelig oppførsel fra lærere.
ELEVSTREIK: Mange elever er borte fra skolen ved Rjukan videregående i dag, på grunn av utilregnelig oppførsel fra lærere. Vis mer

Elevstreik på Rjukan mot «utilregnelige lærere»

- Den dagen læreren viste den adferden, burde hun ikke gått på jobb, sier rektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er i dag elevstreik på Rjukan videregående skole. I flere klasser er det glissent på grunn av streiken, som er iverksatt på grunn av «utilregnelige lærere».

I lokalavisa TA.no er overskriften «Elevstreik etter lærer-fyll», men Dagbladet har fått tilgang til elevrådets begrunnelse (se faktaboks) for streiken, som ble sendt i en mail til rektor i går kveld, og der nevnes ikke fyll eller rus i det hele tatt.

- Burde ikke gått på jobb Rektor Olav Tov Røysland sier til Dagbladet at han tror aksjonen er relatert til en lærers oppførsel en dag før jul.

- Dette kommer som lyn fra klar himmen. Så vidt jeg vet startet dette som en Facebook-aksjon i juleferien, der det er påstander om at en lærer hadde rusrelatert oppførsel en dag. Dette har vi grunn til å tro ikke var tilfelle.

- Det er helt klart at læreren var sjuk den dagen og måtte dra til legevakta, sier Røysland til Dagbladet.

- I elevenes begrunnelse nevnes ikke rus eller alkohol i det hele tatt, nå er overskriftene over hele landet at det er elevstreik etter lærerfyll. Er ikke det uheldig?

- Det med utilregnelig knytter det opp mot ruspåvirkning. Den dagen læreren viste den adferden, burde hun ikke gått på jobb. Men det var ikke rusrelatert, sier rektor Røysland.

Håper på bedre samarbeid Elevrådet skriver i mailen til rektor at de har opplevd «en situasjon hvor læreren har vært ute av stand til å undervise, og vært i en utilregnelig tilstand».

- Er den aktuelle læreren på jobb i dag og hva sier hun om at elevene streiker mot oppførselen hennes?

- Hun er på jobb i dag og vi har snakket om det. Hun er på samme måte som meg litt fortvilet. Det er vanskelig å motsi påstander som blir hevdet på Facebook. Nå ønsker jeg en tettere dialog med elevrådet framover, sier Røysland.

Elevrådsleder Sandra Yeomans ønsket foreløpig ikke å snakke med Dagbladet i formiddag. Heller ingen andre fra elevrådet Dagbladet har vært i kontakt med, ønsker å uttale seg.

Rektor har invitert elevrådet til et møte klokka 12, der han håper å løse konflikten.

Elevrådets mail til rektor

Frustrasjonen har bare økt blant elevene dette halvåret.

Forsøk på å snakke med skoleledelsen med tanke på elevenes situasjon har blitt oversett. Nå er derimot elevene lei av  å bli sett mellom fingrene på, og har dannet et felles opprør for å understreke vår posisjon som elever, og vårt ønske om større åpenhet og hensyn til våre ønsker.

Dette har vi gjort i form av en streik første skoledag mandag 2. januar. Oppslutning har så langt vært god, og det virker som det generelle oponionen er at de fleste har fått nok. En del har hatt ønsker om å delta, men frykter fravær. Likevel føler vi at flesteparten har bestemt seg for å tale elevenes sak.

Tilliten mellom skole og ledelse er blitt svekket etter en rekke uforholdsmessige episoder under undervisningen. Det har kommet signaler fra både elever i andre og tredje klasse, som er meget frustrert over evnen ledelsen har hatt til å se deres saker gjennom fingrene.

Samtidig som vi får utilregnlige lærere i en undervisningssituasjon, er det nesten som om forholdene er blitt benektet av administrasjonen. Det er derimot elever som har opplevd en situasjon hvor læreren har vært ute av stand til å undervise, og vært i en utilregnelig tilstand. I situasjoner hvor dette har skjedd, har ledelsens evne til å informere de involverte vært svært dårlig. Det virker ikke som om det har fått verken oppfølgning eller konsekvenser.

Vi forstår at personalsaker ikke er elevenes oppgave, men vi føler vi har rett på å vite hva som skjer ved skolen vår. Vi har full forståelse for at skolen helst ønsker å gjøre ting i hemmelighet, med det er ikke noe vi ønsker. Når avstanden fra eleven og skoleledelse er blitt så stor som den er nå, er det på tide at vi viser hvor vi står.

Et annet viktig moment er når skoleruta blir planlagt. Her skal elevrådet ha en medvirkende rolle i planlegging av ferie og fridager. Kun én fridag har blitt diskutert i samråd med elevrådet dette året, dermed føler vi igjen at elevenes rolle blir undergravet.

Vi håper at signalene blir tatt opp hos skoleledelsen, og at dere velger en mer åpen og inkluderende skole. Dette skoleåret har vi elever følt at vi står i opposisjon til en autoritær og ukuelig makt uten noen form for påvirkningskraft.

Nå håper vi stemmen vår blir hørt i tiden framover, da vi ønsker oss en inkluderende skole hvor elevene er førsteprioritet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer