Elf-Sirven nekter å snakke

Nøkkelpersonen i korrupsjonssaken mot Frankrikes tidligere utenriksminister Roland Dumas nekter å snakke, dersom han ikke også får snakke om et omstridt fregattsalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonsrettssaken mot Dumas ble gjenåpnet mandag med nøkkelpersonen Alfred Sirven til stede.

Etter fire år på flukt ble den antatte hovedmannen i Elf-skandalen til slutt ført fram for retten i Paris. Men de som hadde ventet seg sjokkerende avsløringer om underslag og maktinnflytelse rundt det franske, tidligere statseide oljeselskapet Elf-Aquitaine, ble skuffet. Den tidligere visedirektøren i oljeselskapet Elf, som ble arrestert på Filippinene 2. februar, holdt tett.

Sirven krever en utsettelse av rettssaken og nekter å svare på spørsmål så lenge han ikke også får uttale seg om et omstridt salg av franske fregatter til Taiwan i 1991. Sirven skal angivelig ha betalt Dumas' elskerinne for å presse den tidligere utenriksministeren til å godkjenne salget. Denne delen av Elf-skandalen har hittil vært holdt utenfor rettssaken mot Dumas.

Dumas-affæren

Et hundretall journalister og andre skuelystne hadde møtt opp ved Justispalasset i sentrum av Paris mandag for å følge gjenåpningen av den såkalte Dumas-affæren, en historie om penger, makt og kjærlighet spunnet rundt oljeselskapet Elf-Aquitaine. Hovedpersonene er Alfred Sirven, tidligere utenriksminister Dumas, hans tidligere elskerinne Christine Deviers-Joncour, Elfs tidligere toppsjef (1989-1993) Lo*ik Le Floch-Prigent og tre andre, alle tiltalt for «misbruk av offentlige midler» fra Elf.

Påtalemyndigheten hevder blant annet at Sirven ansatte Dumas' elskerinne Deviers-Joncour og betalte henne 64,9 millioner franc (81,1 millioner kroner) fra Elfs pengeskrin for å øve innflytelse på utenriksministeren.

Fregattsalget

Deviers-Joncour hevder på sin side at hun ble betalt av Elf for å bruke sin posisjon til å endre Dumas' negative innstilling til salget av seks franske fregatter til Taiwan. Dette var et svært omstridt salg som kunne skape problemer for Frankrikes forhold til Kina. Dumas har hele tiden hevdet at fregattsalget, som var verdt 16 milliarder franc, ble godkjent mot hans råd av daværende statsminister Edith Cresson.

Da fregattkontrakten var i havn mottok i alle tilfeller Deviers-Joncour 45 millioner franc (ca. 56 millioner kroner) fra ingen andre enn nettopp Alfred Sirven. Tross disse opplysningene har fregattsalget så langt vært holdt utenfor den pågående rettssaken mot tidligere utenriksminister Dumas og hans medtiltalte. Nå krever Sirven at fregattsalget inkluderes, ellers nekter han å snakke.

(NTB)

<B>TAUS:</B> Tegningen er fra rettssaken der Alfred Sirven er utpekt som hovedmannen bak korrupsjonsskandalen i Frankrike.