Elf-topp holdt tilbake i Frankfurt

Den 74 år gamle forretningsmannen Alfred Sirven, tidligere nummer to i det franske oljeselskapet Elf, er pågrepet av tysk grensepoliti i Frankfurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sirven regnes som hovedmannen bak underslag på rundt 3,8 milliarder kroner i det den gang statlig eide oljeselskapet.

Sirven var på vei til Paris da han ble holdt tilbake av tysk grensepoliti på flyplassen i Frankfurt i dag tidlig. Det tyske politiet akter å bringe ham inn for forhørsretten.

Arrestasjonen av Sirven i Tyskland kommer uventet, ettersom planen var at Sirven skulle settes på et statlig fransk fly og bringes direkte til Paris. Tyske etterforskere skal være interessert i å avhøre Sirven om angivelige utbetalinger av returprovisjon da Elf kjøpte det østtyske selskapet Luna i 1992.

Ifølge en talsmann for det tyske politiet, skal tysk rett avgjøre om Sirven skal sendes videre til Frankrike eller om han skal holdes i arrest i Tyskland inntil videre.

Sirven ble arrestert på Filippinene i går og ble umiddelbart deportert, etter å ha vært på flukt siden 1997.

Sirven har tre internasjonale arrestordrer hengende over seg. Den 74 år gamle franskmannen er en av verdens mest ettersøkte menn, og sitter etter all sannsynlighet inne med svært sentral informasjon for korrupsjonsetterforskningen av det tidligere statlige franske oljeselskapet Elf, dagens TotalFinaElf.

Dette er en av de største korrupsjonssaker i europeisk historie, og saken har forgreninger til en rekke land. Sirven regnes som «the missing link» i korrupsjonsrettssaken mot den tidligere franske utenriksministeren Roland Dumas. Saken skal også ha tråder til Kohl-skandalen.

Det er den norskfødte etterforskningsdommeren Eva Joly og hennes kollega Laurence Vichnievsky som har ledet etterforskningen av Elf og satt søkelyset på Sirvens sentrale rolle.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer