Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Elfenbeinskysten sendte dødsskvadroner til Ghana

Ønsket å drepe tilhengere av landets tidligere president Laurent Gbagbo, går det fram av en FN-rapport.

KRIGSFORBRYTELSER:  Bildet viser slektninger av ofre som ble funnet i en massegrav i Abidjan i Elfenbeinskysten. Om lag 3000 mennesker ble drept da det brøt ut uro etter at Laurent Gbagbo tapte presidentvalget i 2010. Foto:  AFP PHOTO/ SIA KAMBOU
KRIGSFORBRYTELSER: Bildet viser slektninger av ofre som ble funnet i en massegrav i Abidjan i Elfenbeinskysten. Om lag 3000 mennesker ble drept da det brøt ut uro etter at Laurent Gbagbo tapte presidentvalget i 2010. Foto: AFP PHOTO/ SIA KAMBOU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-rapporten bygger delvis på opplysninger fra myndighetene i Ghana, som hevder å ha avslørt to forsøk på å drepe eller bortføre nære medarbeidere av Gbagbo i år.

Rapporten er laget av eksperter som overvåker FN-sanksjonene mot Liberia, og den skal nå oversendes Sikkerhetsrådet.

Gbagbo var president i Elfenbeinskysten fra 2000 til 2010. Da tapte han valget til Alassane Ouattara, men nektet å gi slipp på makta. Minst 3 000 mennesker ble drept i uroen som fulgte.

Gbagbo ble pågrepet i 2011 og overlevert til Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Tiltalen lyder på forbrytelser mot menneskeheten.

Ifølge FN-rapporten har myndighetene i Elfenbeinskysten også betalt leiesoldater i nabolandet Liberia, mot at de ikke gjennomførte angrep over grensa på vegne av Gbagbo.

Sju FN-soldater i Liberia ble drept i et slikt angrep i juni i fjor, men siden har situasjonen vært rolig.

Pengeutbetalingene skal være gjort fra etterretningstjenesten i Elfenbeinskysten, uten at liberianske myndigheter ble informert.

(NTB)