Fly:

Elfly nødlandet - med statssekretær og Avinor-sjefen om bord

Flyet måtte foreta en uventet landing i forbindelse med en testflyging under Arendalsuka. Avinor-sjef Dag Falk-Petersen var pilot, med statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo som passasjer.

LANDET I VANNET: Det var Avinors elfly som måtte sikkerhetslande i et vann utenfor Arendal onsdag. Foto: Elisabeth Grosvold/Agderposten
LANDET I VANNET: Det var Avinors elfly som måtte sikkerhetslande i et vann utenfor Arendal onsdag. Foto: Elisabeth Grosvold/AgderpostenVis mer

Klokka 14.42 fikk politiet melding fra tårnet på Arendal lufthavn, Gullknapp, om at et mikrofly hadde fått problemer.

Det ble seinere bekreftet at flyet hadde gått ned øst for Gullknapp.

Flyet hadde en pilot og en passasjer om bord. Ingen av dem er skadd.

Avinors pressetalsmann, Lasse Vangstein, forteller at det var en kontrollert sikkerhetslanding.

- Det var vår egen konsernsjef Dag Falk-Petersen som satt bak spakene. Det var en flyging til og fra Gullknapp flyplass i Arendal, sier han.

Passasjeren var statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo (Høyre) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Det går bra med meg, men det er jo selvsagt en alvorlig hendelse. Heldigvis kunne det ikke gått bedre. Han var så rolig at det smittet over, og det trygget meg, sier hun til Dagbladet.

FLYDDE: Statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo og Avinor-sjef Dag Falk-Petersen satt i det elektriske småflyet som måtte nødlande. Bildet er fra tidligere i dag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FLYDDE: Statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo og Avinor-sjef Dag Falk-Petersen satt i det elektriske småflyet som måtte nødlande. Bildet er fra tidligere i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Utgangspunktet var at hun ble invitert av Avinor til å være med på en tur med et elfly som har blitt vist fram under Arendalsuka. Horrigmo vet ikke hvorfor flyet mistet motorkraft.

- Havarikommisjonen går gjennom det som har skjedd, så jeg vet ingenting ennå. Piloten skjønte nok hva som skjedde litt raskere enn meg.

Statssekretæren forteller at det var siste post i Arendal for hennes del, og at nødlandingen ikke endrer noen av planene hennes.

- Jeg skal ut og fly igjen i morgen! Og jeg skal nok også møte Dag Falk-Petersen, sier Horrigmo.

Flyet nødlandet på vannet og gikk delvis rundt, men begge kunne klatre ut over vingen.

- Delvis på vannet

Politiet i Agder mottok meldingen om et mikrofly som hadde problemer klokka 14.42 onsdag ettermiddag.

- Vi dro ut til stedet der flyet måtte lande. Vi fikk kontakt med både pilot og passasjer på stedet, som begge var uskadd. De har tatt seg tilbake til Gullknapp flyplass, sier operasjonsleder John Repstad i Agder politidistrikt til Dagbladet.

Repstad sier flyet nå ligger delvis på vannet og delvis på land. Havarikommisjonen er varslet og tekniker skal være på vei til stedet.

Til NTB opplyser pilot Falk-Petersen at flyet mistet motorkraften.

- Det gikk eksepsjonelt bra. Vi er verken forslått eller noe annet, sier han til nyhetsbyrået.

Arendalsuka

Vangstein sier flyet har foretatt flere flyginger i området i forbindelse med Arendalsuka.

- Vi har vært der for å vise fram flyet, og har foretatt flere flyginger med gjester om bord, sier Vangstein.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (Venstre) satt på i forrige uke.

Flyet det er snakk om er et Pipistrel Alpha Electro. Det hadde sin første offisielle flytur 18. juni 2018, ifølge flynytt.no. Det skal kunne være i luften i opptil en time.