Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elg gjennom ruta - geviret lå i setet

Dramatisk økning i elgfare på veier i Setesdal.

17. DESEMBER 2019: Sjåføren i på riksvei 9 i Bykle slapp med noen kutt og et par sting. Sammenstøtet mellom bil og elg var så kraftig at elggeviret ble liggende i passasjersetet. Foto: Politiet.
17. DESEMBER 2019: Sjåføren i på riksvei 9 i Bykle slapp med noen kutt og et par sting. Sammenstøtet mellom bil og elg var så kraftig at elggeviret ble liggende i passasjersetet. Foto: Politiet. Vis mer

Politiet i Agder advarer bilførere generelt og juletrafikanter spesielt om dramatisk økning i elgfare på veier øverst i Setdal.

Og på riksvei 9 nord for Bykle spesielt.

- I løpet av fire siste døgn har det vært tre alvorlige kollisjoner mellom bil og elg. Det har vært lettere personskader i to av tilfellene. Ingen personer ble skadd i den tredje kollisjonen.

- Tilfeldigheter gjør at det ikke er blitt alvorlige personskader, sier tjenestestedsleder Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor til Dagbladet.

Elgene er kjørt i hjel i alle tre tilfellene, og det har vært store materielle skader på bilene.

Geviret lå igjen

Hovden er veldig god kjent på veistrekningen og velkjent med elgens begrensede sidesyn og fartsvurdering av kjøretøy på veien. Men han har vært nær å kollidere med elg selv de siste dagene.

- Den siste kollisjonen skjedde klokka 05.45 tirsdag rett nord for Bykle. Elgen smalt i frontruta på bilen (over), og sammenstøtet var så kraftig at elgens gevir ble revet av og lå i passasjersetet ved siden av sjåføren. Jeg har snakket med sjåføren noen timer etter. Han slapp unna med å sy to sting og noen kutt, sier lederen ved lensmannskontoret.

Statens vegvesen skal sette opp ekstra fareskilt med varsellamper i løpet av dagen.

2017: Utrolig nok ingen alvorlige personskader i denne bil-mot-elg-kollisjonen på samme strekning i Bykle vinteren for to år siden. Hele elgkroppen havnet inne i bilen. Foto: Viltnemnda i Bykle.
2017: Utrolig nok ingen alvorlige personskader i denne bil-mot-elg-kollisjonen på samme strekning i Bykle vinteren for to år siden. Hele elgkroppen havnet inne i bilen. Foto: Viltnemnda i Bykle. Vis mer

I løpet av et kvarter tirsdag morgen ble det sett fem elger i kjørebanen mellom Ørnefjell og Hovden.

Opptil en meter snø

- Mye snø i dalsidene her, mellom 50 og 100 centimeter, gjør at elgen trekker ned i veien i dalbunnen. Det er særlig en strekning på 15 kilometer det kan værer tett med elg. Liten fart kan være livsnødvendig, sier Dag Hovden.

Operasjonsleder Øyvind Hægeland opplyser at en elg i skinnegangen ble påkjørt av toget ved 09-tiden tirsdag. Det skjedde ved Hynnekleiv i Aust-Agder.

Han minner om at det var om lag 70 elgpåkjørsler for noen vintre siden på de ekstremt utsatte veistrekningene nord for Bykle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media