Elg i soloppgang

Barna var på vei til skolen. Plutselig kom ei svær elgku travende rett mot dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANDENES (Dagbladet): Dramaet skjedde i går morges. Tre elger hadde forvillet seg inn i sentrum av tettstedet Andenes i Andøy kommune. En av dem, ei oppskremt elgku, løp rett mot en flokk skolebarn.

De tre elgene ble først jaget ut av Andøya Flystasjon, men i stedet for å sette kursen ut i marka satte de kursen mot sentrum av Andenes.

Uvante omgivelser

Politi og folk fra den lokale viltforvaltningen kom til, og sammen med erfarne elgjegere forsøkte de å drive elgen ut av byen.

I uvante omgivelser kom dyra oppskremte, og elgkua, -oksen og fjorårskalven bort fra hverandre.

Mange nærgående tilskuere bidro også til at dyra oppførte seg uforutsigbart.

De tre barnehagene i sentrum ble sammen med skolene varslet om faren, og barna ble holdt innendørs. Men intetanende barn som var på vei fra gymsalen kom midt oppi dramaet som utspilte seg. Med politibilen forsøkte politiførstebetjent Yngve Isaksen Wiik å styre elgen unna den travle Storgata.

Bykset unna

 DRAMA PÅ SKOLEVEIEN: Elgen kom rett imot barna som var på vei til skolen på Andenes i går morges. Foto: Alf Ragnar Olsen
DRAMA PÅ SKOLEVEIEN: Elgen kom rett imot barna som var på vei til skolen på Andenes i går morges. Foto: Alf Ragnar Olsen Vis mer

-  Men det viste seg umulig. Elgen bykset unna og fortsatte samme vei. Heldigvis ble den nok like skremt som skoleungene, og skar inn nord for et hus. Men på et tidspunkt var den skremmende nær ungene, sier Isaksen Wiik.

Rektor Bjørg Berg-Olsen ved Andenes Barneskole kom til stedet da elgen nærmet seg.

Redd elg

-  Jeg kjørte bilen min fram i håp om at elgen skulle bli skremt, og ba ungene komme til meg. Elgen løp heldigvis nord for det nærmeste huset, men var bare femten meter unna ungene på det nærmeste. En oppskremt elg er ikke til å spøke med, men ungene tok heldigvis dramatikken med fatning. En far kom til, og han forklarte at elgen nok var den som var mest redd, sier Berg-Olsen.

- Skummelt

-  Det var skummelt å se elgen komme løpende mot oss, men heldigvis løp den en annen vei i siste liten, sier annenklassingen Erika Kvalvik Aronsen.

Et kvarter seinere var elgkua jaget ut av sentrum.

-  Elgoksen har også satt kurs ut i marka, det har vi fått melding om.

Men tross leting etter elgkalven har vi verken sett eller hørt noe om hvor den befinner seg. Sannsynligvis kan den ha lagt på svøm, sier elgjeger Kjetil Bjørdal.