Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elgen størst i Troms og minst i Agder

TRONDHEIM (NTB-SKJALG FREMO): Den norske elgen er størst i Troms og Nordland, og minst lengst sør i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fullvoksne elgkyr i Troms hadde i 1995 en gjennomsnittsvekt på 212 kilo, mens de tilsvarende tall var 175 og 176 kilo for elgkyr i Aust-Agder og Vestfold.

Disse opplysningene går fram av en rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) om «Overvåkingsprogram for hjortevilt». Rapporten bygger på innsamlede data om 18.428 elg i sju faste overvåkingsområder i fylkene Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Oppland, Hedmark, Vestfold og Aust-Agder.

I rapporten gir NINA en rekke råd om hvordan elgbestanden bør forvaltes i de ulike områdene.

Forplantningsevne

Undersøkelsen, som omfatter perioden 1991-1995, viser også at det er store forskjeller i elgens forplantningsevne. Produktiviteten blant to-åringer var vesentlig høyere i Troms, Nordland og Hedmark enn i de øvrige områdene.

Det går fram av rapporten at forskjellene i vekt og forplantningsevne blant annet har sammenheng med tettheten på bestandene. Tettheten var høyest i Aust-Agder og Vestfold.

Værforhold og kvaliteten på beitene har også betydning. Dette er en av årsakene til at dyrenes gjennomsnittsvekt varierer fra år til år innenfor samme område.

-Årsvariasjonen i slaktevekten i overvåkingsområdene var også påvirket av temperaturen på forsommeren, noe som i sin tur påvirket planteproduksjonen. Dette var særlig tydelig i Nord-Trøndelag og Hedmark der det var store variasjoner i sommertemperatur, heter det i rapporen.

Eksplosjonsartet

NINA-rapporten peker på at den norske elgbestanden har endret seg «fra å være et beskjedent innslag i vår natur til å bli en betydelig økonomisk ressurs». Rettet avskyting og omlegging av skogbruket har i løpet av de siste 25 årene ført til «nærmest eksplosjonsartet vekst».

Jaktuttaket var størst i 1993, da det ble felt 38.980 dyr. Dette var mer enn seks ganger så mange som i 1971. Med en antatt kilopris på 50 kroner for elgkjøtt, var førstehåndsverdien 267 millioner kroner i 1993. I tillegg kommer den økonomiske aktiviteten omkring selve jakten, pluss fellingsavgifter og utleie av jaktrett.

Råd og advarsler

Forskerne kommer med noen klare advarsler, blant annet denne om elgbestanden i området fra Nordre Land til Vågå i Oppland fylke:

- Dersom en beskatter andelen ungdyr for hardt etter år med lav rekruttering, vil en kunne oppleve at enkelte årganger nærmest blir borte, heter det.

I Vestfold mener forskerne det er viktig at beskatningstrykket opprettholdes. I Aust-Agder må bestanden ytterligere ned «og holdes nede før en kan forvente å se en vesentlig økning i kvaliteten på dyrene».

Forskerne anbefaler at bestandsveksten i Troms reduseres, og at vinterbestanden stabiliseres på et lavere nivå enn i dag.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!