«Elgfast» i nabolag i Oslo

De siste dagene har en elg besøkt boligstrøket Tåsen i Oslo. En av naboene sier til Dagbladet at hun har følt seg «elgfast».

STAMGJEST: I et boligfelt på Tåsen i Oslo har en elg oppholdt seg over lengre tid. FOTO: Torbjørn Lysebo Ekelund
STAMGJEST: I et boligfelt på Tåsen i Oslo har en elg oppholdt seg over lengre tid. FOTO: Torbjørn Lysebo Ekelund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I tre dager på rad har en elg blitt observert vandrende rundt i boligstrøket Tåsen i Oslo. En av Dagbladets reportere, Trude Lorentzen, bor i området. Hun forteller at flere har varslet viltnemnda om besøkene.

- Jeg fikk skikkelig sjokk på fredag. Katten vår satt og stirret ut ruta, og utenfor sto det en stor, mørk elg to meter fra meg. Jeg ble både redd og begeistret, sier hun og forteller at den har spist på et epletre i hagen deres.

Både fredag og lørdag kom elgen på besøk på nattestid, mens på søndag var den innom på dagtid. Lorentzen forteller at elgen ikke har oppført seg truende, og understreker at hun ikke ønsker at viltnemnda skal avlive elgen.

- Viltnemnda har sagt at elgen skal få lov til å være i fred, også går den forhåpentligvis tilbake til skogen etter hvert. Jeg håper ikke at jeg bidrar til at den avlives, men samtidig har jeg ikke lyst til å bli sparket ned.

Politiet bekrefter i en Twitter-melding fra lørdag at viltnemnda ikke planlegger å avlive elgen.

FOTO: Torbjørn Lysebo Ekelund
FOTO: Torbjørn Lysebo Ekelund Vis mer

- Elgen ser ut til å ha det godt da den spiser av epletrær i en hage. Elgen er vant med å være i området, derfor gjør ikke viltnemnda noe med den.

Samtidig sier Lorentzen at hun og familien har bodd der i flere år, og har ikke sett så mye til elg tidligere.

- Vi har aldri opplevd liknende i dette nabolaget. Når den har vært i hagen vår, har vi vært litt redde for å gå ut. Vi har rett og slett vært «elgfast».

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen, forteller til Dagbladet at de ikke har fått mange telefoner om elgen søndag kveld, men at elger kan dukke opp i boligområder i Oslo fra tid til annen.

- Ofte finner de tilbake til skogen selv, men det er klart at det ved enkelte tilfeller blir aktuelt å ringe viltnemnda slik at de kan gjøre en vurdering på det, sier Pedersen.

Ikke farlig elg

Tea Turtumøygard, naturforvalter i Bymiljøetaten Oslo, bekrefter at de har mottatt flere meldinger om elgen. I Oslo kommune er det Bymiljøetaten som er ansvarlig for å ivareta skadet vilt i kommunen.

- Det er flere som har ringt inn og meldt fra om at det er en elg som går rundt i et boligområde på Tåsen. De fleste som ringer inn har sett den samme elgen i fjor også.

Turtumøygard forteller at de fleste som ringer inn og melder fra om elgen ikke er redde for den, de ringer fordi de vil passe på elgen og gjøre Bymiljøetaten oppmerksom på at den er der.

Men hun forteller at det har vært noen som har ringt inn fordi de er bekymret for små barn.

- Elgen er et stort dyr, så det er forståelig at folk kan bli bekymret. Men elgen som går rundt på Tåsen har ikke vist noen tegn til aggressiv atferd. Så lenge man respekterer elgen og ikke oppsøker den, er det ingen grunn til at den skal være farlig. Denne elgen er alene, har elg derimot med seg en kalv kan de fort bli aggressive.

Ikke uvanlig med elg i boligområder

Turtumøygard forteller at hun tror elgen fortsatt er i området, og at den har visse veier som den beveger seg rundt på. Hun tror ikke avliving av elgen vil være et tema.

- Vi ser an elgen fra dag til dag, og vi kjenner til den fra i fjor. Det er en veldig rolig elg som vi tror finner veien tilbake til skogen selv, og vi ser ingen grunn til å avlive den slik som den er nå.

Hun forteller at det ikke er uvanlig at elg kan trekke seg ned mot bebyggelse om vinteren for å finne mat.

- Det hender at elg trekker seg ned i boligområder, men det er ikke vanlig at en elg har vært i samme område så lenge som denne elgen har, den har blitt en stamgjest.

Hun forteller at bymiljøetaten sjelden må avlive elg som har forvillet seg ned i sentrum.

- Dyrene vi avliver er først og fremst skadet. Men det kan også skje at vi avliver fordi det viser en aggressiv atferd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer