Elgmamma

FLÅ (Dagbladet): I løpet av ett døgn ble dyrepasser ved Vassfaret bjørnepark, Bente Stabell, mamma til to nyfødte elgkalver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De forkomne puslingene overlevde ved hjelp av morskjærlighet og råmelk på flaske. Tidlig en morgen for 2 1/2 uke siden ble Bente Stabell ringt opp av viltnemnda. De hadde funnet en nyfødt elgkalv ved riksvei 7. Elgmoren var omkommet i en trafikkulykke, og kalven var alene og forkommen.

Sov sammen

- Vi fikk kalven hjem, og jeg sov sammen med ham på en madrass på stuegulvet den første natta. Han krøyp inntil meg, og sånn sov vi sammen. Jeg våknet av at han prøvde å die av nesa mi, forteller Bente.

I forbindelse med bjørneparkens anskaffelse av en elgokse, hadde Bente nylig gjennomført et kurs i Sverige om elgstell. Slik ble hun et naturlig mammavalg.

Det hun ikke hadde regnet med da hun gikk med på å ta seg av Olemann, som kalven er døpt, var at hun i løpet av det neste døgnet skulle få enda et elgebarn.

- Dagen etter at jeg fikk Olemann hjem, kom viltnemnda på besøk. Det viste seg at de hadde funnet enda en nyfødt, morløs kalv, sier dyrepasseren.

- De hadde ikke noe annet valg enn å levere henne til meg. Jeg kunne jo ikke si nei.

Får leve

Statens direktorat for naturforvaltning har nå godkjent Vassfaret bjørneparks søknad om å få beholde de to sjarmtrollene Olemann og Brynhild. Jubelen sto i taket hjemme hos Bente da hun fikk vite at elgene skulle forbli i hennes varetekt.

- De ville nok ikke overlevd hvis vi hadde sluppet dem ut i det fri, og det er jo begrensninger for hvor lenge jeg kan ha to elger i hagen, sier hun.