Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eli Hagen får millionfallskjerm

Sluttet i Stortingsgruppa i forfjor. Hever lønn til 2012.

Elskerinne: Til tross for millioninntekter fra boka «Elskerinne, sekretær og hustru» får Eli Hagen etterlønn som blant annet skal kompensere for hennes vanskelige arbeidssituasjon etter nesten 30 år som ansatt i Frps stortingsgruppe. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Elskerinne: Til tross for millioninntekter fra boka «Elskerinne, sekretær og hustru» får Eli Hagen etterlønn som blant annet skal kompensere for hennes vanskelige arbeidssituasjon etter nesten 30 år som ansatt i Frps stortingsgruppe. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sekretariatsleder i Frp?s stortingsgruppe, Per Kristian Solbak, bekrefter overfor Dagbladet at stortingsgruppa i 2009 inngikk en avtale om førtidspensjon med Eli Engum Hagen.

— Til grunn for denne lå en helhetsvurdering og rimelighetsbetraktning i forhold til alder, oppgaver og arbeidssituasjon etter nesten 30 år i tjeneste for stortingsgruppe og parti, som sekretær for parlamentarisk leder Carl I. Hagen. Avtalen løper til september 2012 da hun går over i ordinær pensjon i Statens Pensjonskasse, sier Solbak til Dagbladet.

Tre år
Ifølge stortingsgruppas regnskap for 2010 er det satt av 646 244 kroner til en sluttpakke for 2011/2012.

Ifølge Solbak er restsummen ført opp på 2010-regnskapet som framtidige forpliktelser, etter råd fra revisor.
Den første delen av sluttpakken, fra 2009 og til og med 2010, er ifølge Solbak utgiftsført som lønnskostnader. Solbak vi ikke opplyse om den konkrete summen, men sier honoraret per år har vært omtrent på samme nivå i første del som i den siste, med en svak nedtrapping. Når arbeidsgiveravgift er trukket fra, blir det likevel drøyt en million kroner før skatt tilbake til Eli Hagen.

Hun vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Offentlige penger
Stortingets kontorsjef Hans Brattestås sier at reglene for økonomisk støtte til stortingsgruppene ikke er til hinder for å gi sluttpakker til ansatte. Medlem av presidentskapet Marit Nybakk påpeker at pengebruken skal være «grupperelevant», det vil si at pengene skal komme stortingsgruppa til gode. Statlige overføringer utgjør 100 prosent av stortingsgruppas inntekter, slik at det er skattebetalerne som til slutt dekker Eli Hagens fallskjerm.

Elskerinne og sekretær
Eli Hagen var i mange år sekretær for stortingsgruppa. Men etter de siste årene og fram til Carl I. Hagen gikk ut av Stortinget i 2009, jobbet hun bare for sin mann. Hagen omtalte Eli ofte som «kone, elskerinne og sekretær», og høsten 2006 ga Eli ut selvbiografien med tittelen «Elskerinne, sekretær og hustru».

Boka skapte furore, ikke minst på grunn av lite flatterende omtale av Høyre-leder Erna Solberg, men solgte til gull: 55 000 eksemplarer.

Dermed har Eli Hagen hatt gode inntekter i tillegg til den etterlønna som skulle kompensere for hennes vanskelige arbeidssituasjon. Pengene hun har tjent på boka, har gått inn i familieselskapet Carleli AS. I åra 2007 til 2009 tok ekteparet ut 3,2 millioner kroner i utbytte fra selskapet.