Elian hentet i sjokkaksjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Amerikanere flest puster lettet ut etter at båtflyktningen Elián González (6) i dag ble gjenforent med sin far, mens politikere anklager Clinton-regjeringen for maktmisbruk. - Lykkelig gjenforening mellom far og sønn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se en stor utgave av det første bildet i denne artikkelen.

De dramatiske bildene som viser tungt bevæpnede føderale styrker som stormer det vesle huset i Lille Havana og tar med seg en skrikende og redselsslagen gutt, er ikke USA verdig, mener mange.

Seksåringen som ble funnet drivende i en bilring utenfor Fort Lauderdale 25.november i fjor etter at han hadde sett sin mor og ti andre drukne har igjen hatt en traumatisk opplevelse. Ved femtida i natt lokal tid stormet politiet inn i huset for å hente ut Elian Gonzalez. Donato Dalrymple, en av fiskerne som reddet gutten, fikk gjemt seg i et skap med Elian, men ble funnet etter kort tid.

En politikvinne kom løpende ut med Elian i armene, og satte seg inn i en hvit bil. En gruppe demonstranter prøvde å stanse aksjonen ved å forme en lenkegjeng, men hadde ingen sjanse mot de bevæpnede politifolkene.

Operasjonen tok mindre enn ti minutter.

CNN viste bilder fra området, der rundt 100 illsinte demonstranter bannet høylydt mens Elian ble kjørt bort. Demonstrantene kastet gjenstander etter politifolkene, som svarte med å spraye med pepperspray.

Demonstranter strømmer nå til huset til Elians slektninger for å vise sin avsky mot aksjonen, og det er flere hundre demonstranter på stedet nå.

Aksjon

Justisminister Janet Reno bestemte seg for aksjonen etter at forhandlinger om gjenforening av Elián og faren, Juan Miguel González, brøt sammen ved fire-tida lokal tid. En time senere ble Miami-huset raidet.

Redsels-scenene som Reno forsøkte å unngå i tre måneder ble en realitetet etter at Miami-slektningene har gjort alt for å hindre Eliáns far å få omsorgen for sønnen slik amerikanske immigrasjonsmyndigheter bestemte allerede i januar i år. Miamifamilien har sagt rett ut at de ikke frivillig ville gi fra seg gutten så lenge farens plan var å vende tilbake til Cuba.

Faren har vært i USA i over to uker mens han har ventet på at myndightene skulle sørge for at han fikk sin sønn tilbake.

Til Miami

Juan Miguel González var i natt klar til å ta med seg sin kone og seks måneder gamle sønn til Miami, banke på døren i Lille Havana og be slektningene gi ham sønnen tilbake. Han var frustrert over at alle juridiske forsøk, forhandlinger og samtaler ikke førte fram. Da Miami-slektningene i natt igjen avviste å komme til Washington med Elián bestemte Janet Reno seg for å hente ut gutten med makt.

Kritiserer raidet

- Min tålmodighet er over, sa hun i dag og ble støttet i en kort tale av president Bill Clinton. I Miami gikk borgemestrene Alex Penelas og Joe Carolla, begge eksilkubanere, sterkt ut mot Clinton-regjeringen og sammenlignet metodene til Reno med gestapo i Nazi-Tyskland. Samtidig manet de begge alle de 800 000 eksilkubanerne i Miami til å opprettholde ro og orden. Republikanere gikk hardt ut mot raidet og lover at det skal bli høringer i kongressen.

Elián selv ble gjenforenet med sin far på Andrews Air Force-basen utenfor Washington. Der skal han være i flere dager, og området er helt avstengt for pressen. Huset faren har bodde i i Washington inntil nå tilhører det kubanske interessekontoret i USA, og skal ikke være base for Gonzálex-familien mens de venter på at alle anker som Miami-slektningene har bedt om avgjøres 11 mai.

En domstol har bestemt at Elian ikke kan tas ut av USA før ankene er behandlet.

På Cuba var det seiersjubel da nyheten nådde dem om at amerikanske myndigheter hadde gått inn og hentet Elian Gonzalez fra slektningene i Miami, skriver NTB.

De statskontrollerte kringkastingsmediene på den karibiske øya avbrøt andre programmer for triumferende å kunngjøre at Elian hadde blitt hentet.

«Endelig!» og «På tide!» sa cubanere i dag. Men de krevde også at seksåringen og farens hans raskt må få vende tilbake til Cuba.

HENTET: Elian ble hentet ut med makt i dagens sjokkaksjon.
SJOKKAKSJON: Lille Elian er livredd da han blir hentet fra slektningenes hus.
BÆRER: Politikvinnen bærer Elian ut til en ventende bil.
KRAMPEGRÅT: Elians slektninger brøt sammen i krampegråt da gutten ble fjernet.