Elian tilbake til retten

Myndighetenes mål om å gjenforene Elian Gonzales med sin far må vente etter at guttens slektninger trosset kravet om overlevering i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da slektningene som har tatt hånd om gutten siden han ble plukket opp fra sjøen utenfor Miami for vel fire måneder siden, brøt myndighetenes krav om overlevering, dyttet de samtidig saken tilbake i retten.

Nå vil amerikanske myndigheter ifølge Reuters gå til aksjon mot slektningene til Elian Gonzalez for å ha nektet å adlyde ordren om å overlevere gutten og for å ha manipulert ham.

Danner levende skjold

Slektningenes midlertidige seier betyr at seksåringen blir i USA en stund til, men ikke nødvendigvis hos slektningene som hittil har tatt vare på ham. Myndighetene har etter loven, om ikke fysisk, ansvaret for Elian. Men skal Elian fjernes fra onkelens hus, må det gjøres med makt. Det har slektningene tydeliggjort overfor alle som vil høre. Samtidig har de mange eksilkubanerne som omringer huset i Miami uttalt at de om nødvendig danner et levende skjold, og fysisk stopper politiet fra å hente seksåringen ut fra de høye gjerdene som omgir ham.

Siste steg i saken kom da myndighetenes advokater i dag svarte på anken Elians onkel la inn på avgjørelsen om at gutten skulle overlevering til sin far, Juan Miguel Gonzalez. Denne anken blokkerte farens, og alle andres, mulighet til å ta Elian ut av USA. Blokkaden er i kraft helt til et panel bestående av tre dommere skal høre slektningenes argumenter i en høring om asyl 8. mai.

Blir i USA til saken kommer opp

Elians far sier ifølge TV2 at han er villig til å bli i USA til saken kommer opp i mai, så lenge han får ha sin sønn hos seg.

Saken ventes å avgjøres innen få dager. Taperen, om det blir de amerikanske myndighetene eller Elians slektninger i Miami, ventes å anke til USAs høyesterett.

The Washington Post siterte i dag en høyere tjenestemann i Washington på at Clinton-administrasjonen regner med at Elian vil være hos sin far innen få dager.

CNN skal ha blitt fortalt at politi og immigrasjonsmyndigheter sannsynligvis vil være kledd i sivil når de henter gutten, i håp om å gli inn i menneskemengden som er samlet utenfor huset.

LEVENDE MUR:Flere hundre eksilkubanere lover å stå som levende mur hvis politiet prøver å hente Elian Gonzalez med makt.
VENTER: Elians pappa Juan Miguel Gonzalez sier at han gjerne venter lenge i USA, så lenge han får ha sønnen Elian hos seg. Her sammen med Elians lillebror.