Elians far folkehelt på Cuba

Elians hjemkomst til Cuba er et av de mest følelsesladde øyeblikk i Cubas president Castros liv. Det sa han under en to timer lang seremoni til ære for Elians far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juan Miguel Gonzalez fikk tildelt en æresmedalje etter en to timer lang seremoni i Havana i dag, melder CNN. Castro mimret om høyrepunktene i hans politiske karriere, som den kubanske revolusjonen i 1959 og den mislykkede invasjonen av Grisebukta i 1961.

- Men jeg opplevde ikke så intense følelser som jeg gjorde da dørene åpnet seg til småflyet og jeg så skikkelsene til Juan Miguel og Elian, sa Castro.

Vesle Elian ble den 25 november i fjor plukket opp fra havet utenfor Florida etter å ha sett moren og ti andre drukne i en fluktbåt fra Cuba. Farens familie i Miami tok imiddelbart hånd om gutten, men ønsket å beholde ham i USA mot den kjødelige farens ønske. Den 6. april kom Gonzalez selv til USA for å hente sin sønn. Den 28. juni fikk han endelig Elian med seg tilbake til Cuba.

Castro roste Gonzalez for at han sto imot presset til å bli i USA.

- Jeg står i gjeld til Cubas folk, sa Gonzalez med tårer i øynene. Jeg har ikke gjort noe en far som elsker sin sønn, ikke ville gjøre.