Elians fengsel i frihetens land

MIAMI (Dagbladet): I kveld planlegger eksilkubanerne i Miami en menneskemur rundt seksåringen Elians «fengsel», fordi de frykter at siste samtalerunde med amerikanske myndigheter vil strande i dag. Båtflyktningen Elian skal aldri tilbake til Cuba, lover de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er klare til å dø for å redde Elians framtid, sier lederen for menneskemuren og den såkalte demokratibevegelsen, Ramon Saul Sanchez, til Dagbladet.

Han mener Elians far, Juan Miguel Gonzalez, er i klørne på Castro og at Elian vil sendes til hjernevasking hvis han må tilbake til faren på Cuba. For ham og de fleste av Miamis 800000 eksilkubanere er Cuba helvete på jord og Fidel Castro djevelen selv. Elian har det bedre innestengt i det lille huset i Miami enn i det fengselet Cuba er, mener de. Filleonkel Lazaro Gonzalez har sagt at familien aldri vil godta at Elian overflyttes til sin far, dersom han kommer til USA for å følge rettsprosessen.

Havets kirkegård

I dag går fristen ut for at amerikanske myndigheter og advokatene som representerer Gonzalez-familien i Miami, skal bli enige. Hva som skjer etter dette er uvisst, men myndighetene i Miami frykter voldelige opptøyer dersom Elian tas med makt.

- Fidel har laget en kirkegård fra Havanna til Miami. På havets bunn ligger det tusenvis av kubanere som søkte frihet, men aldri fikk oppleve den, skriker en dame med megafon.

Andre vifter med kubanske flagg, holder opp helgenbilder av Elian eller hat-tekster mot Castro, Clinton og justisminister Reno. De står alle utenfor veisperringene som voktes av lokalsamfunnets egenutnevnte politimester Ventura. Miamis politifolk er også på plass.

Pressen har laget en egen landsby i hagene til alle naboene til Gonzalez. Noen har vært der i tre måneder. I bakgården på hus nummer 2319, plasker Elian i det oppblåsbare badebassenget sammen med tre andre barn. Det er luftetid. Denne helga får Elian være mer ute enn vanlig.

Egen utenrikspolitikk

Miamis borgermester Joe Carollo, selv en eksilkubaner som kom til USA som seksåring, reagerer sterkt på immigrasjonsmyndighetene og regjeringens krav om at Elian skal gjenforenes med sin far på Cuba.

- Hvis Elian hentes med makt, er det FBIs oppgave, ikke Miami-politiets, sier han til Dagbladet.

- Elian bør ha samme rettigheter til ankeprosess som mordere har i USA. Elian er spesiell. Gud har holdt sin hånd over ham. La en familiedomstol avgjøre saken. Vi skal følge loven hvis prosessen får gå sin gang, sier Carollo .

Mange juridiske eksperter som har fulgt Elian-saken, mener at nå Miami har laget sin egen utenrikspolitikk. Folk har begynt å hilse hverandre med ordene: «Velkommen til den uavhengige republikken Miami.» Mange mener den amerikanske regjeringen i en årrekke har skjemt bort eksilkubanerne. USA har i alle år støttet deres kamp mot Castro og kommunismen.

Mirakuløs redning


Hele prosessen er blitt en lapskaus av politikk, fanatisme, psykologi, mystisisme, løgner og juss. Utenfor huset til Elian svirret i helga rykter om at faren til Elian nå har fortalt sønnen på telefon at moren lever og befinner seg på Cuba.

Visepresident Al Gore har sjokkert demokrater ved å gå inn for et lovforslag som gir Elian og hans kubanske familie permanent oppholdstillatelse.

Sanchez' tropper forbereder seg på ikke-voldelige aksjoner i dagene som kommer.

Få kvartaler unna Elians hus, sitter to damer fra Nicaragua og selger sterk suppe for få dollar. De lurer på hvorfor ingen hever røsten når små barn fra Mexico, Nicaragua, Columbia og andre latinamerikanske land skilles fra familie og sendes ut av USA uten nåde.

USIKKER FREMTID: Elian Gonzalez (6) har den siste uka ikke sluppet utenfor hagegjerdet av slektningene, som sier de slåss for friheten hans.