Elians redningsmann drapstruet

NEW YORK (Dagbladet): Hobbyfiskeren Sam Ciancio stupte ut i Atlanterhavet og reddet den vesle kubanske båtflyktningen Elian i fjor høst. Nå trues han på livet av eksilkubanerne i Miami fordi han mener seksåringen må leveres tilbake til faren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er blitt truet og frarådet å reise til Miami. Det er en skam. Jeg reddet den lille guttens liv, forteller Sam Ciancio i et eksklusivt intervju med New York Post.

Han bekrefter at den mektige eksilkubanske organisasjonen Cuban-American National Foundation (CANF) har regien på dramaet som utspiller seg i det vesle huset i Lille Havanna i Miami. Han har sett hvordan organisasjonen manipulerer alle som er involvert i Elian-saken med penger og materielle goder.

En liten hånd

Elians far har også fortalt at han er tilbudt 16 millioner kroner, hus, bil og jobb hvis han søker asyl i USA.

Portugisiskættede Sam Ciancio og fetteren Donato Dalrymple var ute og fisket 25. november i fjor da de så en bilring som duppet i bølgene utenfor Fort Lauderdale i Florida. De oppdaget en liten hånd, men trodde mennesket i bilringen var dødt. Plutselig beveget hånda seg, og Sam stupte ut i bølgene for å redde det som viste seg å være Elian Gonzalez.

Seksåringen hadde klamret seg fast i to døgn etter at moren og ti andre personer druknet da båten de flyktet med fra Cuba sank.

Siden har Elians slektninger i Miami tatt vare på gutten, og nå bryter de alle påbud fra den amerikanske regjeringen om å levere seksåringen tilbake til faren, som venter i Washington. Alle rettslige smutthull brukes nå for å gjøre overføringen til et endeløst mareritt.

- Sprer løgner

For en uke siden dro Sam og Donato til Washington for å snakke med Juan Miguel, faren til Elian. De ville finne ut om han virkelig var styrt av Fidel Castro slik eksilkubanerne påstår, og om han virkelig elsket sønnen sin. Ifølge Ciancio fikk CANF vite om planene, og beordret de to til ikke å møte Juan Miguel. Da dette ikke nyttet, beordret organisasjonen de to redningsmennene til å snakke stygt om Elians far.

Sam nektet å følge ordre. Han nektet å la organisasjonen betale flyreisen, og 40 års vennskap med fetter Donato gikk i stykker.

Donato er i klørne på CANF, og han snakker høylytt om at Juan Miguel mishandler sin sønn og han sprer andre løgner. Han lar også CANF betale alle reiser, og besøker nesten daglig Elian i Lille Havanna.

Fetteren truet

- Jeg var fast bestemt på at jeg skulle ta reisen uten at noen skulle påvirke meg, sier Sam, som opplevde at truslene mot ham ble formidlet av fetteren under en drosjetur i Washington.

- Han sa at jeg aldri mer måtte gå på gata i Miami, forteller Sam, som da hadde hoppet ut av drosjen de to satt i.

- Donato hadde mange ganger fortalt meg at han synes Elian skulle leveres til faren, men at han nå ikke lenger kunne si dette offentlig. Han var altfor involvert, sier Sam til New York Post. Sam Ciancio tror ikke Miami-slektningene vil Elian noe vondt, men at CANF styrer dem.

- Det som begynte som mitt livs mirakel, er endt opp som mitt livs verste katastrofe, sier Sam Ciancio.

SYMBOL: Lille Eliàn lker i hagen. Utenfor står hundrevis av mennesker dag og natt.