Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elin (21) hindret utvisning av afghansk mann. Nå straffes hun

Fikk massiv oppmerksomhet for protestaksjon. Nå er hun dømt til å betale bøter for opptrinnet.

DIREKTESENDT PROTEST: 21 år gamle Elin Ersson nektet å sette seg ned om bord på flyet som skulle fra Göteborg til Istanbul. Protesten, som hun sendte direkte på Facebook, gikk verden rundt. Hun ble hyllet for sitt engasjement. Video: Elin Ersson / Facebook Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Elin Ersson skapte overskrifter verden over da hun i sommer hindret et fly fra å lette fra Landvetter flyplass, med mål om å stoppe utvisningen av en 26 år gammel afghansk mann.

Mannen befant seg imidlertid ikke på flyet. Det gjorde derimot en 52 år gammel mann som skulle sendes tilbake til Afghanistan, så Ersson bestemte seg for å gjennomføre planen.

Hun nektet å sette seg ned, til tross for gjentatte irettesettelser fra kabinpersonalet, og sendte live på Facebook fra protestaksjonen. Etter 15 minutter ble hun og mannen beordret av kapteinen til å forlate flyet.

Bøtelegges

Aksjonen ble seinere politianmeldt, og Ersson ble tiltalt for brudd på luftfartsloven. Ifølge denne må flypassasjerene adlyde kapteinen, hvis ikke risikerer man bøter eller opptil seks måneders fengsel.

Ersson har ment at hendelsen ikke kvalifiserer til lovbrudd, ettersom hun handlet i et nødstilfelle. Det var ikke dommerne i tingretten enige i. Mandag ble hun dømt til å betale dagsbøter på totalt 3000 svenske kroner, skriver den svenske avisa Expressen.

- Mannen skulle utvises til Afghanistan etter en beslutning i henhold til den foreskrevne ordningen i svensk domstol. En gjennomføring av en slik utvisning kan ikke anses som å utgjøre en slik nødssituasjon og av denne grunn kan ikke Elin Ersson unngå å stå til ansvar, heter det i domsavsigelsen.

Påtalemyndigheten argumenterte for at Ersson skulle dømmes til 14 dagers fengsel, men dette ble ikke ansett som aktuelt i Erssons tilfelle.

Ersson selv har ikke ønsket å uttale seg etter at dommen falt, men hennes advokat, Tomas Fridh, sier at hun er skuffet over dommen, og at hun kommer til å anke den.

Hindret ikke utsendelse

21-åringens aksjon hindret ikke utvisningen av de to mennene. 26-åringen ble sendt til Kabul dagen etter protestaksjonen, og sier i et intervju med den tyske avisa Deutsche Welle at hans nærmeste familie holder til i Sverige, men at han selv har blitt nektet asyl tre ganger.

Flere svenske medier skriver at 52-åringen er straffedømt i Sverige, og hadde gått med på å bli utvist etter avtjent fengselsstraff. Han ble deportert fra Sverige 27. august.

Errson er medlem av organisasjonen «Sittstrejken», som jobber for å hindre at svenske myndigheter å sende afghanere tilbake til hjemlandet. Svenske myndigheter anser sikkerhetssituasjonen i Afghanistan som alvorlig, men mener at det bare er enkelte områder at situasjonen er så ille at det vil være farlig å returnere mennesker dit.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!