Krise i Oslo fengsel

Eline (25) fikk sex-dikt og dødstrusler

Vold, alvorlige trusler og seksuell trakassering. Slik kan hverdagen for de ansatte i Oslo fengsel være.

TRAKASSERT OG TRUET: Fengselsbetjent Eline (25) har blitt utsatt for seksuell trakassering og alvorlige trusler på jobb i Oslo fengsel. Reporter: Øistein Norum Monsen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO FENGSEL (Dagbladet): Bak de gule, høye murene som omgir høyrisikofengselet i Oslo, er tilstanden på bristepunktet. Mangelen på ansatte og bygningsmessige forhold fører til at de som soner straffen sin der, tilbringer gjennomsnittlig 3,9 timer ute av cella si hver dag. I noen avdelinger er det tallet to timer.

- Nå er det faen meg nok, skrev tillitsvalgt Farukh Qureshi, på Facebook, etter at en kollega ble slått ned. Igjen.

Problemene står i kø, ikke nok penger, ikke nok folk, ikke nok sikkerhetstiltak. Taperne er alle som tilbringer dagene sine der, både de innsatte og de ansatte. Vold og alvorlige trusler skjer hyppig. Denne sommeren ble det beslaglagt 18 hjemmelagde slag- og stikkvåpen. Det er en uhyggelig rekord.

UTSATT: - Det er spesielt å gå på jobb når vi vet at vi har direkte trusler. Du vet ikke hvem som kommer til å gjøre noe mot deg eller hva som kan bli gjort mot deg. Det kan være stikkvåpen, urin, avføring eller kokende vann som blir kastet mot deg. Slag og spark, sier Eline, som jobber som fengselsbetjent i Oslo fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
UTSATT: - Det er spesielt å gå på jobb når vi vet at vi har direkte trusler. Du vet ikke hvem som kommer til å gjøre noe mot deg eller hva som kan bli gjort mot deg. Det kan være stikkvåpen, urin, avføring eller kokende vann som blir kastet mot deg. Slag og spark, sier Eline, som jobber som fengselsbetjent i Oslo fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Innsatte skriker trusler etter oss daglig, sier Eline (25). Av sikkerhetsmessige årsaker ønsker hun ikke å ha etternavnet sitt på trykk i avisa.

Eline er en av flere ansatte i Oslo fengsel som velger å stå fram med sine opplevelser i jobben som fengselsbetjent.

25-åringen forteller at hun i en periode i våres var kontaktbetjent for en innsatt da hun begynte å motta seksuelt ladede dikt og brev.

- Innholdet gikk mye på utseende og kropp. Sexfikserte brev. Jeg slo hardt ned på det, sier Eline, da Dagbladet møtte henne på jobb i forrige uke.

Hun forsøkte å snakke med den innsatte uten hell. Tvert imot så eskalerte det.

- Han begynte å slenge dritt om meg til andre betjenter og innsatte, sier Eline.

Angrep

Situasjonen ble verre og sammen med fengselsbetjenten Tina (40) ble den innsatte fratatt en Playstation-konsoll i et forsøk på å få mannen til å endre atferd. Den innsatte fikk med seg andre innsatte og så begynte truslene å komme. Alvorlige trusler.

- Vi hadde nesten alle innsatte i D-blokka mot oss. Alle øyne var retta mot oss og jeg og kollegaen min fikk konkrete trusler mot oss.

Truslene ble til konkrete planer om å gjøre noe med de to fengselsbetjentene. De visste at noe var planlagt, men ikke hva og når.

Helgevakten skulle gjennomføres og Eline hadde fri. Tina var på jobb da det første angrepet skjedde.

- Innsatte hadde blandet tunfisk, makrell i tomat, brød, brun saus og vann til en 15 liter guffe som jeg fikk kastet over meg, sier Tina.

RELASJONER: Fengselsbetjenten Tina (40) tror ikke de hyppige tilfellene av trusler og vold hadde skjedd hvis de ansatte hadde muligheten til å være mer sammen med de innsatte. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
RELASJONER: Fengselsbetjenten Tina (40) tror ikke de hyppige tilfellene av trusler og vold hadde skjedd hvis de ansatte hadde muligheten til å være mer sammen med de innsatte. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Dagen etter kom det neste angrepet. Da kastet en innsatt en full melkekartong i ansiktet hennes. Fra en meter avstand. Helt uten forvarsel. Dette er hendelser som blir sett på som vold mot en tjenestemann.

Ifølge fengselsbetjentene var de to hendelsene planlagte angrep mot Tina eller Eline fordi de hadde satt ned foten.

- Eline var ikke på jobb den helgen, så det var meg det gikk ut over. De to hendelsene der er nesten verre enn å bli slått ut av det blå. Fordi det var et planlagt angrep retta mot meg spesifikt, sier Tina.

Belastning

- Hver dag før jeg går på så filmer jeg mentalt hva som kan skje i løpet av vakta og forbereder meg på det verst tenkelige, sier Eline.

Etter angrepene mot kollegaen forsøkte hun å ta noen samtaler med de som var mistenkt for å ha planlagt angrepet.

- Vi ville nulle ut trusselen, men midt i samtalen ramser den innsatte opp registreringsnummeret på bilen min. Det går inn på meg, sier Eline.

LIVSFARLIG: Fungerende sikkerhetsinspektør Arve Martinsen i Oslo fengsel viser frem samlingen av hjemmelagde kniver og stikkvåpen som har blitt beslaglagt i løpet av sommeren. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Nå har hun fjernet navnet på postkassa, lukket profilene sine på sosiale medier og fjernet navnet sitt fra 1881. Den innsatte og flere av de mistenkte ble flyttet til andre fengsler. I etterkant har det kommet varsler fra fengsler som melder om at innsatte har kommet med gjentatte trusler mot Eline og som snart skal løslates.

- De bor ikke langt unna meg, sier Eline.

SIER NEI: - Selv om jeg er kvinne og jobber her, så betyr ikke det at dei skal kunne få lov til å plystre, si ting, komme med dikt og brev, komme med kommentarer. De gjør jo ikke det mot mennene, så hvorfor skal vi kvinner akseptere det, sier Eline, til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SIER NEI: - Selv om jeg er kvinne og jobber her, så betyr ikke det at dei skal kunne få lov til å plystre, si ting, komme med dikt og brev, komme med kommentarer. De gjør jo ikke det mot mennene, så hvorfor skal vi kvinner akseptere det, sier Eline, til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Truslene ble anmeldt til politiet.

- Han skulle drepe meg og ta familien min, sier Eline.

Eline sliter med å koble av etter jobb og har til tider søvnproblemer. Hun spiller hendelser om igjen og om igjen i hodet. Familien legger merke til at noe har forandret seg.

- Jeg føler meg sint, frustrert, lei meg og lukker meg mer som person. Det legger familien min merke til og når jeg skal forklare hva som har skjedd på jobb uten å bryte taushetsplikten, så er det vanskelig. Familien skjønner jo at noe har skjedd.

Angrepene fortsatte

I august ble Tina angrepet igjen. Denne gangen var det et tilfeldig angrep.

- Jeg ble kastet en kniv etter, sier Tina.

Bare lynrask reaksjon fra Tina hindret at hun fikk en kniv i øyet.

- To dager seinere skulle jeg og vaktleder gjennomsøke en celle. Vi fant noen tabletter på celle som ikke hørte hjemme der.

Det førte til at den innsatte skulle utelukkes fra sosial omgang med andre. Da beskjed om at mannen skulle flyttes angrep han. Ifølge Tina, var det nok en gang rask reaksjon som hindret et fysisk angrep.

- Den innsatte var på vei ut av cella for å slå meg. Vi rakk å lukke døra til cella, sier Tina.

ALARM: Ansatte ved Oslo fengsel slår alarm etter en sterk økning i voldelige angrep og drapstrusler. Videomateriale Dagbladet har fått tilgang til, viser hvor dramatisk situasjonen Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

I 2018 ble Tina utsatt for uprovosert vold i fengselet.

Det skjedde helt ut av det blå. Jeg spurte ham om han trengte noe mer før vi skulle låse for kvelden

Tina forteller at den innsatte løp mot henne og slo henne hardt i brystet.

- Han knakk to ribbein. Jeg var ute med sykemelding i seks uker, sier Tina.

Siden har hun gjentatte ganger blitt angrepet på jobb. Tina har flere ganger spurt seg selv om hun kan fortsette som fengselsbetjent.

Forbedre en ting

Tina forteller at jobben hennes er å passe på de innsatte, skape relasjoner og bidra til at det blir trygt å slippe de innsatte ut igjen i samfunnet.

- Hvis det er en ting du kunne forbedret i Oslo fengsel, hva er det?

BEKYMRET: - Terskelen for vold har blitt mye lavere og den utviklingen er ikke bra, sier Tina. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BEKYMRET: - Terskelen for vold har blitt mye lavere og den utviklingen er ikke bra, sier Tina. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Bedre bemanning, uten tvil. Hadde vi hatt nok folk til at vi kunne ha innsatte ute av cellene, så hadde det vært det beste. Men vi har ikke tid, vi har ikke nok folk. Nå skaper vi syke mennesker av å låse dem inne så mye som vi gjør, sier Tina, som understreker at de aller fleste innsatte oppfører seg bra.

Eline ønsker samme løsningen på problemene i fengselet.

- Jeg husker ikke sist jeg var inne og satt på en celle eller i et fellesrom og hadde en oppriktig og dyp samtale med en innsatt, for å bygge relasjoner og for å bedre den dynamiske sikkerheten som er veldig viktig i et fengsel, sier Eline.

Hun forklarer dynamisk sikkerhet som relasjonen mellom fengselsbetjenten og den innsatte.

- At man skaper en kontakt, at jeg forteller litt om meg og bygger gjensidig tillit. Det er jo en viktig del for sikkerheten. Da er det kanskje en høyere barriere for den innsatte å utsette meg for vold, sier Eline, til Dagbladet.

Dagbladet vil i serie artikler bidra til å sette søkelyset på den kritiske situasjonen for ansatte og innsatte i Oslo fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer