Elis dødsrykter skaper Frp-splid

Rådgiver Inger-Marie Ytterhorn krever stans i ryktespredning om mannens død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To setninger i førsteopplaget av Eli Hagens julehit  «Livet med Carl » skaper bitter strid helt inn i de indre gemakker i Fremskrittspartiet.

Spesialrådgiver for Frps stortingsgruppe, Inger-Marie Ytterhorn, har nå gått juridisk vei for å få Eli Hagen til å stanse det Ytterhorn oppfatter som ryktespredning om dødsfallet til hennes mann Bjørn Erling Ytterhorn.

Han var stortingsrepresentant for Frp da han døde i 1987, 64 år gammel.

Kona Inger-Marie Ytterhorn rykket inn som fast representant fra Hordaland i stortingsperioden etterpå, og siden 1994 har hun vært rådgiver for partiets stortingsgruppe og mangeårig arbeidskollega med nettopp Eli Hagen.

VG skriver at Inger-Marie Ytterhorn har engasjert advokat og pressejus-ekspert Kyrre Eggen til å kreve at setninger i boka blir erklært døde og maktesløse. I et brev viser advokat Eggen til straffelovens paragraf 390 om krenkelse av privatlivets fred.

Krever skriftlig beklagelse

I brevet krever Inger-Marie Ytterhorns advokat at Eli Hagen kommer med en skriftlig beklagelse og at hun ikke kommenterer saken offentlig. Ytterhorn krever ikke økonomisk oppreisning fra forfatteren - i mot anbefalingen fra sin egen advokat.

Advokat Kyrre Eggen ønsker ikke å kommentere saken.

Elis dødsrykter skaper Frp-splid

Forlagssjef Einar Røhnebæk i Giga Forlag sier til avisa at han ikke har fått noe brev. Det var VG som i november gjorde forlaget oppmerksom på Eli Hagens spekulasjoner om dødsfallet til Bjørn Erling Ytterhorn.

Setningene er fjernet i de nye opplagene av boka, som forlaget tror kommer opp i 60.000 solgte eksemplarer.

Forlagssjef Røhnebæk sier at Eli Hagen selv ba om at de to setningene også ble fjernet fra førsteopplaget på 5.000 bøker like før det gikk i trykken, men på grunn av en feil fra forlaget ble setningene likevel ikke fjernet.

-Ville snudd seg i graven

I følge VG reagerer også Inger-Marie Ytterhorn kraftig på et avsnitt som står i hele opplaget av  «Livet med Carl ». Der skriver Eli Hagen om avdøde Bjørn Erling Ytterhorn nok ville "snudd seg i graven hvis han hadde visst at hun etterfulgte ham på Stortinget".

Inger-Marie Ytterhorn var fast representant til Stortinget fra Hordaland fra 1989.

Eli Hagen sier at hun aldri har noen kommentar til VG om noe som helst.

 NÆRE KOLLEGER:  avdøde Bjørn Erling Ytterhorn og Carl Ivar Hagen var nære poilitiske kolleger i Fremskittspartiet. Her fra en pressekonferanse på Stortinget i juni 1987, der Frp valgte ikke å felle Ap-regjeringen etter en krise om jordbruksoppgjøret. Ytterhorn døde seinere samme år. Arkivfoto: Paul Owesen, NTB/Scanpix.
NÆRE KOLLEGER: avdøde Bjørn Erling Ytterhorn og Carl Ivar Hagen var nære poilitiske kolleger i Fremskittspartiet. Her fra en pressekonferanse på Stortinget i juni 1987, der Frp valgte ikke å felle Ap-regjeringen etter en krise om jordbruksoppgjøret. Ytterhorn døde seinere samme år. Arkivfoto: Paul Owesen, NTB/Scanpix. Vis mer
KREVER BEKLAGELSE: Frps spesialrådgiver Inger-Marie Ytterhorn krever en skriftlig beklagelse fra Eli Hagen av det hun oppfatter som ryktespredning om mannens dødsfall. Inger-Marie Ytterhorn, som er medlem av Nobel-komiteen, er her fotografert foran Alfred Nobels skjold.