Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elisabeth (12) og moren måtte krangle seg ut av SOS Rasisme

10-årige Elisabeth registrert som medlem i 2008. Ingen kan svare på hvem som gjorde det.

MELDT INN AV UKJENTE: Elisabeth (12) begynte å få medlemsblad og kontingentkrav fra SOS Rasisme i 2008. Det ble ikke moren Synnøve Lunde så glad for. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
MELDT INN AV UKJENTE: Elisabeth (12) begynte å få medlemsblad og kontingentkrav fra SOS Rasisme i 2008. Det ble ikke moren Synnøve Lunde så glad for. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter at Dagbladet i går avslørte en intern KPMG-rapport som viste at totalt halvparten av de spurte i Trondheim, Haugesund og Molde ikke visste at de var registrerte som medlemmer i SOS Rasisme i 2008, har flere kontaktet avisa med egne historier.

Fikk kontingentkrav
Blant dem er moren til Elisabeth Lund (12) fra Skien. Synnøve Lund begynte å lure da datteren i en alder av 10 mottok flere adresserte medlemsaviser fra SOS Rasisme. Da kontingentkravet dumpet ned i postkassa tok hun kontakt med organisasjonens hovedkontor i Haugesund og ba om en forklaring.

- Mannen vi snakket med skyldte på Elisabeth og sa at hun hadde stoppet på gata og skrevet under på noe. Han selv kunne ikke svare på hvordan navnet hennes hadde havnet i medlemsregisteret deres, sier Synnøve Lund til Dagbladet.

I dag to år etter vet Elisabeth fremdeles ikke hva SOS Rasisme er, når Dagbladet spør.

Kunne ikke forklare- Vi bor på landet og Elisabeth går ikke rundt i byen alene. De kunne ikke finne kopi av verveskjemaet eller fortelle hvor, når, eller av hvem hun var vervet, så vi synes at det var rart, sier Lunde.

AVDRAMATISERER: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Foto: SOS Rasisme
AVDRAMATISERER: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Foto: SOS Rasisme Vis mer

I 2008 var Elisabeth var 10 år gammel, ikke 21, som SOS Rasisme hevdet. Da Lund ville melde datteren ut av organisasjonen, fikk hun først beskjed om de ville nøye seg med å endre fødselsåret.

- Jeg måtte krangle en del før de ville slette henne som medlem. Selv om de skulle hatt rett i at hun sa ja, så er det horribelt å verve barn til politiske organisasjoner, selv om saken kan være god.

Familien spurte rundt blant venner, familie og på skolen om noen hadde meldt datteren inn, men ingen visste noe.

- Det var ubehagelig å spørre datteren min om hun hadde møtt ukjente mennesker. Jeg synes opptredenen er så dårlig, fordi de ødelegger for de andre idealistene som prøver å gjøre en god jobb. De lurer seg til det og spiller på goodwillen til folk, sier Lunde i dag.

GRANSKES: SOS rasisme granskes og støtte holdes tilbake fra flere hold.  Foto: Scanpix
GRANSKES: SOS rasisme granskes og støtte holdes tilbake fra flere hold. Foto: Scanpix Vis mer

SvarerHovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme presiserer at organisasjonen respekterer foreldre som vil melde ut barn som er 15 år og yngre.

- Det er umulig for oss å gå tilbake på et forhold som er to år gammelt. Vi har mest trolig oppfatta at mora ønska å melde ut noen som var 15 år eller eldre. Da dette ble oppklart så har vi strøket Elisabeth Lund som medlem. Større er denne historien ikke, sier han.

Fant spedbarn I en rapport til Fordelingsutvalget fra 2009, som gir offentlig støtte fra Barne- og likestillings- departementet, skriver KPMG at 27 av totalt 56 medlemmer de tok kontakt med i Molde, Haugesund og Trondheim avviste at de var medlemmer i 2008.

Lista KPMG brukte for å sjekke om enkeltpersoner kjente til at de var medlemmer, var den samme SOS Rasisme brukte for å søke om statsstøtte i fjor.

Faksimile: KPMG-rapport
Faksimile: KPMG-rapport Vis mer

Ifølge rapporten, skrevet at SOS Rasisme sin faste revisor Sigurd Østensen, avviste hele seks av ti registrerte medlemmer i Trondheim at de var medlemmer i 2008.

KPMG fant også spedbarn som ennå ikke hadde feiret sin første fødselsdag, men var innmeldt i SOS Rasisme av eldre søsken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!