STOPPET OPP: Alt stoppet opp for Camilla Håkegård fikk beskjeden om at datteren Elisabeth hadde blitt stukket av en sprøytespiss ved skateparken i Torshovdalen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
STOPPET OPP: Alt stoppet opp for Camilla Håkegård fikk beskjeden om at datteren Elisabeth hadde blitt stukket av en sprøytespiss ved skateparken i Torshovdalen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Elisabeth (5) ble stukket av sprøytespiss på lekeplassen

Camilla Håkegård opplevde alle foreldres skrekk da Elisabeth stakk seg på en sprøytespiss med ukjent innhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som skulle være en hyggelig tur for barna i Kråkeslottet barnehage på Grunerløkka i Oslo, endte med å bli et mareritt for moren til Elisabeth. Da hennes 5 år gamle datter satt sammen med en venninne å lekte i sanden, fant de en nedgravd sprøyte. Sekunder senere blødde hun fra fingeren etter å ha stukket seg på sprøyten

- Det var helt for jævlig å få den beskjeden. Alt stoppet opp og jeg tenkte at min datter hadde blitt smittet både med HIV og hepatitt. Det var en forferdelig opplevelse, sier Camilla Håkegård til Dagbladet.

For en stund siden var barnehagen til Elisabeth på en dagstur i Torshovdalen i Oslo. Sammen med en annen jente satt hun i en sandkasse og lekte, da de plutselig fant en sprøyte i sanden. Hun begynte å leke med sprøyten og stakk seg i fingeren.

Tenkte det verste - Jeg ble oppringt fra legevakta av barnehagen og bedt om å komme dit. Der fikk jeg fortalt hva som hadde skjedd med Elisabeth, og jeg tenkte det verste. Min datter var i sjokk, og hun oppførte seg som om hun var ruset, sier Camilla.

Etterpå gikk turen rett til Ullevaal Universitetssykehus, hvor det ble en lang ventetid for den lille familien.

HIV-testet - Vi fikk svært lite informasjon, og opplevde at legene snakket over hodene både på oss og på barnet. Det enste de sa var at hun måtte HIV-testes og at hun måtte ta en vaksine i tilfelle hun var smittet med hepatitt B. Der og da hadde vi lite informasjon, og det hele var en svært ubehagelig opplevelse, sier Camilla til Dagbladet.

Den lille jenta var høyt og lavt, og foreldrene var reelt bekymret for om det kunne ha vært både blodrester og innhold av narkotiske stoffer igjen i sprøyta. De hadde med seg sprøyta, og kunne e at det var blodrester i den.

Hjem med sprøyta - Legene så på henne og sa at hun virket helt normal. Slik opplevde ikke jeg situasjonen, men hva kan man gjøre. Etter det ble vi sendt hjem med sprøyta i bagasjen, og vi var nesten mer forvirra enn da vi kom til sykehuset, sier hun.

- Tanken på at hun kunne være smittet var ikke særlig lystig, men det aller verste er den usikkerheten vi opplevde der og da. Etter at jeg fikk lest litt på internett og sjekket opp hvor stor risikoen for smitte var, ble jeg litt roligere. En slik opplevelse er uansett ikke å anbefale, sier Camilla Håkegård til Dagbladet.

Overlege Arild Mæland ved Ullevål Universitetssykehus, mener at det er svært liten risiko for å bli HIV-smitte ved å stikke seg på en sprøyte brukt av en HIV-positiv person.

Ubehagelig og ekkelt - Det er klart at det kan oppleves som veldig ubehagelig og ekkelt når ens barn stikker seg på en sprøytespiss, og man skal oppsøke lege etter en slik erfaring. Men det er svært liten risiko for at man blir HIV-smittet. Siden begynnelsen av 2000-tallet har statistikken gått markant ned i antallet HIV-smittede narkomane, sier Mæland til Dagbladet.

Det finnes HIV-medisin etter uhell som det Elisabeth opplevde, men det er sjelden at dette tas i bruk.

- Det samme er tilfellet for hepatitt C. Vi ser en markant nedgang av smitte, og det er mulig å vaksinere seg mot hepatitt, sier overlege Arild Mæland.

Beklager Direktør i Velferdsetaten i Oslo kommune, Lilleba Fauske, beklager at hendelsen fant sted.

- Vi har rundt 3000 misbrukere i Oslo, og de fleste er flinke til å ta vare på sprøytene. Vi har mange som går rundt å rydder i parker og på offentlige steder, men denne episoden viser at det desverre er noen som er uforsiktige. Vi oppfordrer alltid narkomane om å kaste sprøytene på forsvarlig vis, sier Fauske til Dagbladet.

Bydelsdirektør Heidi Larssen i bydel Grünerløkka sier at de gjør det de kan for å forhindre slike hendelser.

- Våre ansatte har rutiner for å fjerner sprøyter som ligger i og rundt barnehageområdene, og de ser over parker og andre uteområder når barnehagene er på tur. Det er kjempetrist når noe som dette skjer, men det er heldigvis sjelden. sier Heidi Larssen til Dagbladet.