Nanga Parbat:

Elisabeth forlot den døende kameraten på «dødsfjellet»: - Jeg løy for ham

Redningsmannskapene valgte å ikke forsøke å redde Tomasz Mackiewicz.

NANG PARBAT: Verdens niende høyeste fjell har fått tilnavnet «dødsfjellet». Foto: NTB Scanpix
NANG PARBAT: Verdens niende høyeste fjell har fått tilnavnet «dødsfjellet». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av januar kunne store deler av verden følge med på kappløpet mot klokka for å redde polske Tomasz «Tomek» Mackiewicz og franske Elisabeth Revol ned fra 8126 meter høye Nanga Parbat i Himalaya.

De to satt fast på 7300 meter, og spesielt Mackiewicz var i dårlig forfatning. Han hadde pådratt seg snøblindhet, og sakte men sikkert ble han mer og mer preget av alvorlig høydesyke.

De to klatrerne fikk beskjed om at de måtte ta seg ned til 6000 meter for å ha noe håp om å bli reddet, og det var her Revol måtte ta den «umulige» avgjørelsen.

Hun løy til sin klatrepartner og sa at hjelpen var på vei.

Så forlot hun ham.

- Jeg løy

Det er polske Pudelek som denne uka viderebringer et intervju med Revol der hun for første gang forteller nøyaktig hva som ble sagt mellom de to i de skjebnesvangre timene på verdens 9. høyeste fjell.

- Tomek fortalte meg på toppen at han ikke kunne se. Det var da jeg begynte å bli alvorlig redd. Jeg skjønte at vi var i stor fare.

OVERLEVDE: Franske Elisabeth Revol. Foto: NTB Scanpix
OVERLEVDE: Franske Elisabeth Revol. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Revol har tidligere til BBC fortalt hvordan de stavret seg ned fjellet, og at Mackiewicz ble dårligere og dårligere. Da de måtte overnatte i en fjellsprekk på 7300 meters høyde, skjønte hun at kameraten hennes ikke ville klare seg.

Nesa, hendene og føttene hans begynte å bli hvite som følge av alvorlig forfrysning, og det kom blod ut av munnen hans. Et symptom på store væskeansamlinger i kroppen og alvorlig høydesyke.

Det var her hun tok avgjørelsen.

- Jeg må innrømme at jeg gikk fra ham der. Jeg hadde fortalt ham at hjelpen var på vei, så jeg løy til ham. Samtidig føler jeg meg også forrådt. Jeg hadde ikke noe valg, sier hun, og sikter til at hjelpemannskapene ikke klarte å ta seg opp til der de befant seg.

Ga bort skoen

I dag er historien kjent. Den polske ekspedisjonen bestående av Denis Urubko, Adam Bielecki, Pjotr Tomala og Jaroslaw Botor avbrøt sitt forsøk på å bestige fjellet K2, og satte i stedet kursen mot Revol.

Men den franske kvinnens vei ned fra 7300 til 6000 meter var alt annet enn en søndagstur. Nedstigningen tok mye lenger tid enn planlagt, og hun måtte tilbringe nok en natt på det livsfarlige fjellet.

På et tidspunkt begynte hun å hallusinere.

Hun innbilte seg at folk kom til henne med en kopp varm te, og at for å takke dem måtte hun gi dem skoen sin. Dette førte til at hun fikk alvorlige frostskader på den ene foten.

Til slutt ble hun funnet av de andre polske klatrerne Urubko og Bielecki, og den 28. januar ble hun fløyet til Islamabad for å få behandling.

Da de fikk høre hvilken forfatning Mackiewicz var i, bestemte redningsmannskapene seg for at han ikke kunne reddes. Polakken døde på sin sjuende ekspedisjon til fjellet, men ikke før han hadde nådd toppen.

OMKOM: Polske Tomasz Mackiewicz. Foto: NTB Scanpix
OMKOM: Polske Tomasz Mackiewicz. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En kamp mot klokka

Selv om Revol i ettertid har vært påpasselig med å takke alle som hjalp henne med å komme levende av Nanga Parbat, blant annet i et langt Facebook-innlegg i februar, er hun også kritisk til at ikke mer ble gjort.

- Det er en kamp mot klokka når man skal gjennomføre en slik redningsoperasjon. Det tok 48 timer før noe skjedde, sa hun i en uttalelse fra sykesenga i Chamonix i februar.

Hun mente også at Mackiewicz kunne vært reddet, men kritikken var ikke på noen måte rettet mot de andre polske klatrerne som satte sitt eget liv på spill for å nå henne.

- Jeg kjenner at jeg har mye sinne i meg, og «Tomek» kunne vært reddet om det hadde blitt planlagt og gjennomført en skikkelig redningsaksjon, sa hun ifølge CBS.

Samtidig synes hun det er vanskelig å rettferdiggjøre ekspedisjonen deres overfor Mackiewiczs kone og tre barn.

- Tankene mine går til Anna og hans tre barn. Kanskje vil de se på det vi gjorde som tullete med tanke på at det kostet en ektemann og far livet. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare dette for dem, og det er heller ikke min jobb. Jeg vet bare at det var dette han brant for, sier hun.

REDDET: Her blir Revol reddet av de to polske klatrerne. Foto: NTB Scanpix
REDDET: Her blir Revol reddet av de to polske klatrerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Dødsfjellet»

Nanga Parbat er et fryktet fjell på mange måter, og mange klatrere har måttet bøte med livet i forsøke på å nå den sagnomsuste toppen.

Østerrikske Hermann Buhl var førstemann på toppen under en ekspedisjon sommeren 1953. Han besteg de siste 1300 meterne alene.

På det tidspunktet hadde 31 personer mistet livet som følge av vær, vind, fall og snøskred på Nanga Parbat, og fjellet har derfor fått tilnavnet «dødsfjellet».

En tysk ekspedisjon i 1962 ble den andre som nådde toppen, og i 1970 fulgte de tyske brødrene Günther og Reinhold Messner. Günther mistet livet under nedstigningen, men i 1978 returnerte Reinhold til fjellet.

Han ble da den første mannen som noen gang har besteget en topp over 8000 meter helt alene.

Asker-mannen Andreas Fredborg er den foreløpig eneste nordmannen som har nådd toppen av fjellet. Det skjedde i 1990.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer