- Elisabeth ga meg tommelen opp og smilte

Dette var det siste Cathrine Trønnes Lie (18) så av søsteren før hun ble drept.

BESTEVENNER OG SØSTRE: Elisabeth (16) til venstre og Cathrine (18) var ikke bare søstre, men også bestevenner. Foto: Privat
BESTEVENNER OG SØSTRE: Elisabeth (16) til venstre og Cathrine (18) var ikke bare søstre, men også bestevenner. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cathrine Trønnes Lie (18) fra Halden mistet søsteren Elisabeth Trønnes Lie (16) på Utøya. Selv ble hun skutt i armen og magen.

I dag fortalte hun sin sterke historie fra vitnebenken i Oslo tingrett.

- Siste gang jeg så Elisabeth sto hun i vinduet på storsalen i kafébygget etter informasjonsmøtet om bomben i Oslo. Jeg syntes hun så litt lei seg ut så jeg viste henne tommelen opp-tegnet for å spørre om hun hadde det bra. Da viste hun tommelen opp og smilte, sa 18-åringen.

Etter dette gikk hun tilbake til teltleiren og inn i et telt sammen med noen venner. Hun forteller at de ble oppmerksomme på lyden av skudd og løp mot midten av teltplassen der en gjeng ungdommer hadde samlet seg.

- Så snur jeg meg mot kafebygget, og ser gjerningsmannen sikte mot en person. Så snudde han seg mot oss, og siktet. Så begynte han å skyte, fortalte hun i retten.

Løp i sikksakk Cathrine forteller at de løp i sikksakk mellom teltene mot skogen. Hun hadde fortsatt ikke forstått alvoret.

- Jeg så to jenter som klatret utenfor gjerdet ved Kjærlighetsstien. Da tenkte jeg at hvis dette er en øvelse som AUF har funnet på så melder jeg meg gladelig ut.

Cathrine bestemte seg også for å ta seg ned skrenten ved Kjærlighetsstien.

- Jeg akte meg ned under et gjerde. Det var mange der, og jeg unnskyldte meg. Men jeg var jo redd. Skuddene kom nærmere og hver gang det smalt så skvatt vi alle sammen, sier hun.

Da hun hadde akt seg nesten ned til vannet ble hun truffet i overkroppen av et skudd.

- Det var som det brant inni meg og jeg fikk problemer med å puste. Jeg la meg bakover for at de andre skulle se at dette var alvor slik at de passet seg. Det svartnet og jeg tenkte «nå dør jeg».

Cathrine besvimte nede ved vannet, men kom til seg selv igjen etter ei stund.

Skutt igjen - Jeg er usikker på om jeg våknet igjen fordi jeg ble skutt i armen, sier hun.

Breivik har forklart at han ikke klarte å ta seg ned skrenten på grunn av alt utstyret han hadde med seg. I stedet skjøt han mot ungdommene fra toppen. Etter at gjerningsmannen var pågrepet, ble 18-åringen hentet av politiet i en båt, fraktet til land og senere til sykehus.

Først etter en uke og en rekke operasjoner fikk hun vite at søsteren var død.

- Jeg skjønte det ikke helt med en gang. Jeg skjønte jo ikke engang at jeg selv var skutt.

Siden har det vært mange tunge dager.  

- Uten de gode vennene mine hadde jeg vært i kjelleren hele tiden, fortalte hun i retten.