DEN SISTE BEGRAVELSEN: 16 år gamle Elisabeth Trønnes Lie ble i dag begravet i en fullsatt Immanuels kirke i Halden. 16-åringen er det siste 22. juli-offeret som blir stedt til hvile. Elisabeth mistet livet på Utøya, hvor hun var på sin aller første AUF-leir. Hun var på leiren sammen med sin 17 år gamle storesøster, Cathrine, som selv ble hardt skadd. Foto: John T. Pedersen
DEN SISTE BEGRAVELSEN: 16 år gamle Elisabeth Trønnes Lie ble i dag begravet i en fullsatt Immanuels kirke i Halden. 16-åringen er det siste 22. juli-offeret som blir stedt til hvile. Elisabeth mistet livet på Utøya, hvor hun var på sin aller første AUF-leir. Hun var på leiren sammen med sin 17 år gamle storesøster, Cathrine, som selv ble hardt skadd. Foto: John T. PedersenVis mer

«Elisabeth, min kjære lillesøster og bestevenn. Jeg skal aldri glemme deg»

Ikke ett øye var tørt da Cathrine (17) holdt avskjedstale for lillesøsteren Elisabeth (16) i Immanuels kirke i Halden i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALDEN (Dagbladet): På første rad i Immanuels kirke i Halden sitter en mor og en far. Foreldene sendte to av døtrene sine til Utøya. Bare en av dem kom tilbake i live.

Sammen med foreldrene sitter to søstre. De har alle mistet Elisabeth Trønnes Lie (16). I dag ble hun, som den aller siste av ofrene etter 22. juli, stedt til hvile.

Utsatte begravelsen Storesøsteren Cathrine (17), som selv ble hardt skadd under Utøya-massakren, spurte fra sykesenga om Elisabeths begravelse kunne utsettes til hun selv var frisk nok til å delta.

I dag reiste den unge tapre jenta seg opp fra første rad, gikk fram og holdt tale for lillesøsteren.

- Kjære Elisabeth. Det er helt uvirkelig alt som har skjedd, begynte Cathrine.

Deretter brast hun i gråt, sammen med de aller fleste andre i kirka.

Etter noen sekunder fortsatte hun:

- At jeg må stå her i dag og holde tale for deg.

- Sang som en engel Cathrine beskriver lillesøsteren som ei jente med mange drømmer, og et stort musikalsk talent.

- Du sang som en engel, og du gledet deg sånn til å begynne på musikklinja.

BEGRAVET I DAG: Elisabeth Trønnes Lie  fra Halden ble bare 16 år gammel.
BEGRAVET I DAG: Elisabeth Trønnes Lie fra Halden ble bare 16 år gammel. Vis mer

- Du var et naturlig midtpunkt både på scenen og i hjemmet. Du hadde venner av alle slag, for du var så fordomsfri, sa Cathrine.

Elisabeth gikk ut fra Risum ungdomsskole i Halden i vår, og skulle i august ha begynt på Halden videregående skole.

- Du var både skoleflink og pliktoppfyllende. Du hadde sterke meninger og du brant for dyrenes rettigheter. De skulle få ha pelsen sin i fred, sa storesøsteren i kirka.

- Lyste opp på Utøya Elisabeth var styremedlem i Halden AUF. Årets sommerleir på Utøya, var den første 16-åringen deltok på. Cathrine fortalte at søsteren koste seg på øya de første dagene.

- Elisabeth, du nøt livet ditt. På Utøya lyste du opp, du smilte fra øre til øre. Jeg så at du var så lykkelig.

Cathrines stemme brast flere ganger i løpet av talen, og avslutningsvis sa hun at det var vanskelig å stå der.

- Men er det noen som fortjener det, så er det deg. Elisabeth, min kjære lillesøster og bestevenn. Jeg skal aldri glemme deg. Jeg elsker deg.

Møtte Stoltenberg Blant de mange hundre oppmøtte i begravelsen, var statsminister Jens Stoltenberg. Han fortalte at han besøkte Cathrine på sykehuset rett etter Utøya-massakren.

- Cathrine og jeg møtte hverandre på Ullevål. Da snakket hun aller mest om søsteren. Med stolthet fortalte hun om Elisabeth, sa Stoltenberg i sin tale.

- Elisabeth var en engel - den snilleste og vakreste av alle. Slik blir bildet av Elisabeth tegnet, sa Stoltenberg.

Familien ønsker minnested Elisabeth og storesøsteren ble funnet på ulike steder på Utøya. Etter de opplysningene familien har, ble 17-åringen funnet hardt skadet ved vannet. Ingen av jentene skal ha forsøkt å svømme fra øya, skriver Aftenposten.

HOLDT TALE: Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale for 16 år gamle Elisabeth Trønnes Lie som i dag ble begravet i en fullsatt Immanuels kirke i Halden. Foto: John T. Pedersen
HOLDT TALE: Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale for 16 år gamle Elisabeth Trønnes Lie som i dag ble begravet i en fullsatt Immanuels kirke i Halden. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Vi ønsker et minnested i hjembyen for de ni Halden-ungdommene som var på Utøya 22. juli, sa faren Freddy Lie til Halden Arbeiderblad tidligere denne uka. Faren fortalte til avisa hvordan han fredagen for nesten fire uker siden snakket med Elisabeth på telefonen. Hun skrek at en mann i politiuniform skjøt ungdommene på Utøya.

- Det er helt ufattelig. Jeg sliter og har nesten ikke sovet. Det går opp og ned, sa faren til avsia.

Østfold AUF er hardt rammet av skytedramaet på Utøya. Seks av ungdommene fra fylket kom ikke tilbake.

UTØYA: Mange har hedret de som mistet livet på Utøya, med blomster og lys. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
UTØYA: Mange har hedret de som mistet livet på Utøya, med blomster og lys. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer