Noen foretrekker å gå ned kirkegangen i kjole og hvitt, andre vil ha en enkel seremoni med de nærmeste på tinghuset. Men veldig få, om noen, arrangerer et bryllup så gjennomført som det Elisabeth og Rune Dalseth gjorde i Volda i slutten av august.

Med 120 gjester til stede, de aller fleste av dem i spesialsydde drakter for anledningen, feiret de kjærligheten ved Bjørkedalsvatnet - i ekte vikingstil.

Så identisk som mulig

- Vi ønsket oss noe spesielt. Det skal jo være en dag man husker resten av livet. Og det føler vi at vi fikk, sier bruden til Dagbladet.

Seremonien fant sted på dagen ett år etter at de to forlovet seg under viking- og metallfestivalen Midgardsblot, hvor Rune gikk ned på kne. Dalseth forteller at de begge har et spesielt forhold til vikingkulturen. Derfor var det ingen tvil om at det skulle bli tema for den store dagen deres.

- Kulturen er en del av interessen vår, og vi føler den representerer oss på en fin måte. Det finnes ikke så mange beskrivelser av hvordan slike seremonier ble gjennomført i vikingtida, men vi forsøkte å få det så identisk som mulig, i tillegg til å sette vårt eget preg på det, sier bruden.

Ett års planlegging

De fleste av gjestene visste i forkant ikke hva som ventet dem i bryllupet, men det lå en voldsom jobb bak parets store dag. Ett år med nøye planlegging måtte til. Før seremonien ankom brudgommen selv i en innleid vikingbåt, med ti menn ved årene. På land ventet bruden, og det ble gjennomført blodsofring før vielsen.

SJØVEIEN: Brudgom Rune ankom bryllupet i båt. Foto: Patrik Aguilera

- Planleggingen og researchen for å få det så ekte som mulig, ble gjort av vennen vår Alexander McAleese. Han sto også for musikken sammen med Folket Bortafor Nordavinden, med trommer og strupesang. Det gikk med 650 flasker hjemmebrygget øl, så festen ble også i ekte vikingånd, sier Dalseth og ler.

Kjent verden over

En ting har imidlertid ikke gått helt som planlagt for det nygifte paret. I utgangspunktet ønsket de ikke noen stor oppmerksomhet rundt bryllupet. Men så tok en engelsk journalist fra Daily Mail kontakt, etter å ha oppdaget et bilde fra bryllupet på Instagram.

STEMNINGSFYLT: Blant vill natur og høye fjell ble Elisabeth og Rune viet. Foto: Patrik Aguilera

Etter at den engelske avisa publiserte artikkelen, har historien om bryllupet spredt seg globalt. Bryllupet har nå dukket opp i pressen i både Irland, USA, Thailand og flere land i Øst-Europa.

- Vi har fått utrolig mange positive og hyggelige tilbakemeldinger, men det ble jo litt overdrevet da den engelske journalisten tok seg noen kunstneriske friheter. Han skrev blant annet at vi hadde bestilt to spesialbygde vikingbåter og var de aller første til å arrangere vikingbryllup i Norge på 1000 år. Men artikkelen spredte seg i alle fall utrolig raskt, og det tok helt av. Selv om det var litt rart i begynnelsen, så har det vært veldig gøy med så mye tilbakemeldinger, sier Dalseth.