Mobilisering i Russland:

Elite-barna lurt: «Kommer ikke»

Navalnyj-aktivister tulleringte de voksne sønnene til Vladimir Putins nærmeste for å «mobilisere» dem. «Dette løser jeg på annet nivå», sa sønnen til presidentens pressetalsperson.

LURT: Den voksne sønnen til Vladimir Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov (t.h.) ble lurt til av Navalnyj-aktivister til å tro at han ble forsøkt vervet til krigen i Ukraina. Foto: AP / NTB
LURT: Den voksne sønnen til Vladimir Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov (t.h.) ble lurt til av Navalnyj-aktivister til å tro at han ble forsøkt vervet til krigen i Ukraina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Under en direktesendt TV-sending på YouTube onsdag kveld ringte russiske aktivister de voksne sønnene til noen av Russlands mektigste menn.

Målet var å «mobilisere» den russiske eliten til Vladimir Putins brutale krigsmaskin i Ukraina.

Både sønnen til Russlands statsminister Mikhail Misjustin og sønnen til Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov var mål for tulletelefonene, og begge gikk rett på.

DEMONSTRASJONER. Over 400 mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland onsdag, etter nyheten om at Putin mobiliserer 300.000 reservister i Ukraina. Vis mer

Nektet å møte opp

«Jeg kommer selvfølgelig ikke», svarte sønnen til Peskov, Nikolaj Peskov, da han ble bedt om å innfinne seg hos et militært vervekontor klokka 10 torsdag.

«Det er ennå ikke nødvendig», svarte sønnen til Misjustin, da han ble spurt om han ville verve seg til reservistene som i framtida kan måtte mobiliseres.

Det valget har ikke de 300 000 andre russiske statsborgerne som nå, mot sin vilje, blir mobilisert for å delta i den russiske invasjonen av Ukraina.

Mange har allerede mottatt formelle innkallelser, men motviljen i det russiske folk for å delta i det Putin kaller en «delvis mobilisering», er etter alle solemerker stor.

Kort tid etter at Putin annonserte mobiliseringen i en TV-sendt tale til nasjonen onsdag morgen, ble flybilletter ut av Russland revet bort.

TORDENTALE: Joe Biden tordnet mot Putin og Russland under FNs generalforsamling i FN-uka, 21. september. Video: AP. Vis mer

«Du må forstå ...»

De russiske aktivistene bak tulletelefonene heter Dmitrij Nizovtsev og Sergej Bojko. Begge er en del av organisasjonen til den fengslede aktivisten Aleksej Navalnyj, og driver den populære Youtube-kanalen «Populjarnaja Politika» - «populær politikk» på norsk.

Oppringingene skjedde under en direktesending, men klippet er siden blitt skilt ut og har på under ett døgn fått nesten 1,2 millioner avspillinger.

Det er særlig samtalen med Peskovs sønn, Nikolaj Peskov, som vekker oppsikt.

«Du må forstå ... Hvis du vet at jeg er herr Peskov, må du forstå at det ikke er helt rett for meg å innfinne meg der», sier sønnen da han blir bedt om å møte opp på vervekontoret.

Han legger deretter til:

«Kort fortalt kommer jeg til å løse dette på et annet nivå».

Aktivisten Nizovtsev, som utga seg for å være fra det russiske militæret, forsøkte deretter å spørre hvilket nivå Peskov siktet til, men fikk ikke noe konkret svar.

«Det foregår en mobilisering, Nikolaj, en mobilisering i den russiske føderasjonen», sa aktivisten Nizovtsev bestemt til Peskov.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer

«Dette er en ordre»

Samtalen mellom Peskov og det han trodde var en representant for det russiske militæret, fortsatte deretter i flere minutter.

Peskov forsøkte å få klarhet i nøyaktig hvem det var som ringte ham, og understreket at vedkommende i ettertid ville bli «kontaktet».

«Dette er en ordre fra Vladimir Vladimirovitsj», sa Nizovtsev, og viste til den formelle mobiliseringsordren fra Putin.

Vladimirovitsj er mellomnavnet til Vladimir Putin, og på russisk tiltaler man hverandre med fornavn og mellomnavn i visse sammenheng.

«Hvis Vladimir Vladmirovitsj forteller meg at jeg må dra dit, drar jeg dit», svarte Peskov.

- SJOKKERT: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj går hardt ut mot Vladimir Putins mobilisering. Video: AP Vis mer

Bekrefter samtale

Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov har, som det uavhengige russiske nyhetsnettsted Meduza bemerker, faktisk bekreftet at samtalen mellom Nizovtsev fant sted.

Han hevder at sønnen ikke nektet å møte opp hos det militære vervekontoret, og at hevder at deler av samtalen mellom Nizovtsev og sønnen er blitt klippet vekk.

- Be dem om å legge ut hele samtalen. Jeg har ingen tvil i at han tok rett valg. Og jeg har ingen tvil om ham, sier Peskov i en uttalelse.

Og valgte dermed å se bort fra det faktum at samtalen ble tatt opp under en direktesending, og at ingen deler av samtalen ble klippet bort.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer