Eliteleger i plagiat-skandale

Flere av Norges ledende leger er tatt for plagiat av forskningsartikkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En rekke av landets ledende spesialister på Multippel Sklerose har satt sine navn som medforfattere av en forskningsartikkel som omtales som plagiat av Tidsskrift for Den Norske Lægeforeningen.

Til sammen 11 forfattere har signert artikkelen, som har tittelen «Optikusnevritt - diagnose, behandling og oppfølging», som tidligere er publisert i Tidsskriftet og nå er trukket tilbake i siste utgave av fagbladet. Årsaken til tilbaketrekkingen er ifølge tidsskriftet at «en betydelig del er ren oversettelse» av en artikkel som tidligere er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Dagbladet.no har sjekket navnene litt nærmere og funnet at det er minst to professorer og seks overleger og avdelingsoverleger blant forfatterne. Blant annet sju av ni medlemmer i det rådgivende utvalg for Nasjonalt multippel sklerose register er oppført som forfattere av artikkelen.

- Ren oversettelse

Lederartikkelen i den siste utgaven av Tidsskrift for Den Norske Lægeforeningen omtaler saken, under tittelen «Å skrive selv eller skrive av - er det så nøye?».

Redaktør Charlotte Haug konstaterer at «Tidsskriftet har fått sin første plagiatsak», og legger ikke fingrene i mellom i sin kritikk av saken.

Hun påpeker at det kan være flere grunner til at en artikkel trekkes - selv om det er svært sjelden dette gjøres. Men hun konstaterer likevel klart:

«I dette tilfellet blir artikkelen trukket fordi den må regnes som plagiat.»

Hun fortsetter så med å gjengi en definisjon av ordet plagiat: «Å stjele andres ord eller ideer eller videreformidle dem som sine egne uten å kreditere kilden.»

Teller ved ansettelser

Tidsskriftets redaktør påpeker at det er «toppsjiktet av det norske fagmiljøet» som står oppført som forfattere, og skriver også litt om hva som kan få folk til å ta sjansen på å plagiere. Hun påpeker at antallet artikler, og ikke bare innholdet, teller ved ansettelser og bevilgninger.

«Noen kan bli fristet til raske løsninger - som å skrive av i stedet for å skrive selv», skriver Haug.

Ingen kommentar

I sitt brev til Tidsskriftet, hvor forfatterne av artikkelen trekker den tilbake, oppgir de følgende:

«Forfatterne erkjenner at på grunn av manglende årvåkenhet i skriveprosessen er store deler av artikkelen oversatt fra en tidligere publisert oversiktsartikkel om samme tema (2). Forfatterne beklager dette sterkt og trekker derfor artikkelen tilbake.»

- Dette vil jeg ikke kommentere nå, sier mannen som står oppført som førsteforfatter bak artikkelen, Rune Midgard, overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for MS, til Dagbladet.no.

Midgard var utenlands da vi ringte og ønsket ikke å kommentere hverken redaktør Charlotte Haugs omtale av den aktuelle artikkelen, eller å si noe mer om grunnen for tilbaketrekningen av den.

Heller ikke professor Svein Ivar Mellgren ved Universitetssykehuset Nord-Norge, som er en av medforfatterne av artikkelen, ville kommentere saken overfor Dagbladet.no. Mellgren henviste til førsteforfatter Midgard på våre spørsmål, mens Midgard henviste til sisteforfatterne da vi spurte ham om hvem vi kunne spørre om en forklaring.

Les mer: