Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens økonomiske forum:

Eliten møtes «for å løse verdensproblemer». Men få vil snakke om det som skjer etter midnatt

«Alle» vil inn på de kjendistunge festene i Davos.

MØTEPLASS: Steigenberger Belvedere hotel i den sveitsiske alpebyen Davos fungerer som et viktig møtested for verdenseliten under Verdens økonomiske forum. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
MØTEPLASS: Steigenberger Belvedere hotel i den sveitsiske alpebyen Davos fungerer som et viktig møtested for verdenseliten under Verdens økonomiske forum. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): «Det som skjer i Davos, bør ikke bli i Davos».

Det kan man lese på et reklameskilt i sentrum av den sveitsiske alpebyen, som hvert år er vertskap for Verdens økonomiske forum.

Men med supermodeller, makteliten og milliardærer samlet i en og samme by, «endeløs tilgang på den dyreste champagnen» og barregninger som når nivåer det knapt er mulig å fatte, så er det ikke vanskelig å forstå at det ikke er alt resten av verden får innsyn i.

I løpet av fire dager i januar hvert år blir hele byen snudd på hodet, når statsledere, kongelige, Hollywood-stjerner, megarikinger, stjernemusikere og næringslivstopper inntar byen for Verdens økonomiske forum (WEF).

Skarpskyttere, flere tusen sveitsiske politifolk og et hundretall sikkerhetsvakter og spesialsoldater, sørger for at noen av verdens mektigste og rikeste skal bevege seg uforstyrret rundt i avstengte deler av byen.

Skarpskyttere: Sikkerheten står i høysetet når flere av verdens mektigste ledere og rikeste personer samles til World Economic Forum i Davos. Bildet viser skarpskyttere som holder et øye med folk nede på gata. Foto: Denis Balibouse  / Reuters / NTB Scanpix
Skarpskyttere: Sikkerheten står i høysetet når flere av verdens mektigste ledere og rikeste personer samles til World Economic Forum i Davos. Bildet viser skarpskyttere som holder et øye med folk nede på gata. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Der møtes samfunnstopper fra hele verden for å diskutere temaer som økt proteksjonisme fra stormakter, korrupsjon, global oppvarming og digital utvikling.

Men det er ikke billig å bli akseptert i det gode selskap. Bare for å skaffe seg medlemskapet - og dermed ID-kortet - som åpner de viktigste dørene i Davos under WEF-uka, er det ikke uvanlig at store selskaper og rike investorer punger ut flere hundre tusen kroner. I enkelte tilfeller er det snakk om millionsummer.

Men det er bare for å komme inn på de offisielle arrangementene i regi av WEF. Dersom du skal komme deg inn på festene «alle» vil inn på, men samtidig få av deltakerne snakker høyt om, så må du kjenne de rette folkene. Eller være en person resten gjerne vil si at de kjenner.

Norsk kjendisfest

I år som tidligere år møtte det opp en betydelig delegasjon med norske næringslivstopper og politikere. Mandag denne uka traff de hverandre til festmiddag, på invitasjon fra Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan.

- Dette er en tradisjon som har vart i mange flere år enn det jeg har fått med meg her i Davos, men det er noen som skal invitere hvert år - og i år så var vi så heldige å få den muligheten. Det er jeg stolt av, sa Reitan til Dagbladet.

Men til tross for at det er betydelig makt samlet i et rom, blir den norske festen trolig som et teselskap å regne i sammenlikning med hva som skjer bak lukkede dører i andre deler av byen.

SKI-DESTINASJON: Når verdenseliten ikke er opptatt av viktige møter, politiske diskusjoner og nettverksbygging i Davos, er det ikke uvanlig å finne en del av dem i den sveitsiske fjellsiden med ski på beina. Illustrasjonsfoto: Christian Perret / Destination Davos Klosters / AP / NTB Scanpix
SKI-DESTINASJON: Når verdenseliten ikke er opptatt av viktige møter, politiske diskusjoner og nettverksbygging i Davos, er det ikke uvanlig å finne en del av dem i den sveitsiske fjellsiden med ski på beina. Illustrasjonsfoto: Christian Perret / Destination Davos Klosters / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Overflatisk

- Alle vil inn, men i år ble vi ikke invitert, sier en anerkjent amerikansk professor Dagbladet snakket med i Davos.

Det var den korte kommentaren Dagbladet fikk angående en av Davos-festene, under forutsetning av at vedkommende kunne forbli anonym.

En av snakkisene under årets Davos-møte var festen som ble arrangert av det amerikanske informasjonsteknologiselskapet Salesforce på nattklubben Cabana. Der måtte eliten vente opp mot en halv time i snøen utenfor dørene, mens flere av Trump-administrasjonens topper fikk snike forbi køen, ifølge Financial Times.

Den svenske økonomiprofessoren Erik Berglöf, som er direktør ved Institute of global affairs ved London School of Echonomics, og som har gjestet Davos 18 ganger mener festene handler om å bli sett:

- Men for meg er festene en veldig overflatisk del av hele opplegget. Jeg har vært på Google- og Facebook-festene, og de er det de er: ren festing. For å være helt ærlig, dersom du først har vært på et par av dem så blir det ganske repetitivt, sier han ifølge den britiske avisa Telegraph.

TOPP-MØTER: Ved hoteller, nattklubber og i kongress-senteret i Davos møtes noen av verdens mektigste for å diskutere viktige problemstillinger, men også for å knytte nye kontakter. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
TOPP-MØTER: Ved hoteller, nattklubber og i kongress-senteret i Davos møtes noen av verdens mektigste for å diskutere viktige problemstillinger, men også for å knytte nye kontakter. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Avisa siterer en annen anonym Davos-gjenganger, som mener festene bare blir større og større.

- Det blir mer og mer dekadent for hvert eneste år. Mer penger blir brukt, og flere selskaper ønsker å promotere seg selv, sier han og legger til:

- Men de beste festene høres ofte langt mer spennende ut enn det de faktisk er. Jeg ville beskrevet atmosfæren ved en del av disse festene som ganske tilfeldig. Det er en hel del middelaldrende menn i dresser, som danser rundt awkwardly. Mange som er der kjenner faktisk ikke hverandre. Det er åpenbart at en del fester ganske hardt, men de fleste av oss er nødt til å stå opp klokka sju neste dag.

Og til tross for at det er mye penger i omløp, og ofte fester som holder på langt ut i de sene nattetimer, er det ikke nødvendigvis alkoholinntaket og festlighetene som er det viktigste.

For det er tilsynelatende bred enighet om at nettverksbygging er noe av det viktigste som foregår i Davos. Det kan like gjerne skje under middager blant toppledere, som ute på byen.

Statoil-sjef Eldar Sætre var en av 15 toppledere som ble invitert til en privat middag sammen med USAs president Donald Trump i Davos. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
Statoil-sjef Eldar Sætre var en av 15 toppledere som ble invitert til en privat middag sammen med USAs president Donald Trump i Davos. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ved en av disse middagene, som fikk god spalteplass i norske medier, kunne man finne den norske Statoil-sjefen Eldar Sætre rundt det samme bordet som USAs president Donald Trump.

Som én av 15 toppledere som torsdag deltok i den eksklusive middagen, fikk Sætre snakket med den amerikanske presidenten, ifølge E24.

- Han ville høre hva som skal til for at vi skal investere mer i USA, sa Sætre til nettstedet.

Statoil-sjefen beskrev i etterkant av møtet Trump som lyttende og engasjert, og ga uttrykk for at det var næringslivslederen Trump de møtte den kvelden.

HIT, MEN IKKE LENGER: Det gjelder å kjenne de rette folka for å slippe inn på en del av festene i Davos. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
HIT, MEN IKKE LENGER: Det gjelder å kjenne de rette folka for å slippe inn på en del av festene i Davos. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

«Dra til Davos» på topp

Det er lett å få øye på flere av festene, da mange av dem arrangeres i hovedgata. Store selskap som Microsoft og Facebook punger ut for å ta over butikklokaler og kafeer i Davos i en skarve uke, mens de lokale innbyggerne gjerne drar på ferie.

Men det er som nevnt ikke bare høy champagneføring blant pelskledde oligarkfruer og nyrike investorer som gjelder i Davos. Det er også mulig å få øye på politikere og næringslivstopper som svinger seg på dansegulvet, eller synger med til 80-tallsslagerne, sammen med mannen og kvinnen i gata på utestedet Pianobar Tonic på Hotel Europe.

MIDDAG: Statsminister Erna Solberg ventet på en kabelbane sammen med Bill Gates og sjefen i Bill & Melinda Gates Foundation, Susan Desmond-Hellmann i Davos onsdag kveld. De tre deltok onsdag kveld i en middag der temaet var Global Goals. Solberg var til stede under Verdens økonomiske Forum for å bidra til jenters rett til utdanning og FNs bærekraftmål.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MIDDAG: Statsminister Erna Solberg ventet på en kabelbane sammen med Bill Gates og sjefen i Bill & Melinda Gates Foundation, Susan Desmond-Hellmann i Davos onsdag kveld. De tre deltok onsdag kveld i en middag der temaet var Global Goals. Solberg var til stede under Verdens økonomiske Forum for å bidra til jenters rett til utdanning og FNs bærekraftmål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Der slipper man inn uavhengig av fargen på det strengt hierarkiske WEF-passet, og det har i mange år vært regnet som et sted man må bli sett i alpebyen. Telegraph hevder at «alle som er noen i Davos» har vært innom utestedet, der stemningen minner mer om den man kan finne på en brun pub i Lillestrøm enn hva man forventer å finne i elitens lekegrind.

Fest eller ei. The New York Times viste i 2015 til en variant av Maslows behovspyramide, ved navn administrerende direktørers behovspyramide - der «hold deg ute av fengsel» var på bunn av lista. Øverst tronet «dra til Davos».

Den oppfinnsomme behovspyramiden skulle nok i utgangspunktet tolkes som humor. Men dersom du hadde spurt en del av finanseliten som var i Davos denne uka, så er det ikke sikkert de hadde vært voldsomt uenige i prioriteringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!