Verdens økonomiske forum:

Eliten møtes «for å løse verdensproblemer». Men få vil snakke om det som skjer etter midnatt

«Alle» vil inn på de kjendistunge festene i Davos.

MØTEPLASS: Steigenberger Belvedere hotel i den sveitsiske alpebyen Davos fungerer som et viktig møtested for verdenseliten under Verdens økonomiske forum. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
MØTEPLASS: Steigenberger Belvedere hotel i den sveitsiske alpebyen Davos fungerer som et viktig møtested for verdenseliten under Verdens økonomiske forum. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAVOS (Dagbladet): «Det som skjer i Davos, bør ikke bli i Davos».

Det kan man lese på et reklameskilt i sentrum av den sveitsiske alpebyen, som hvert år er vertskap for Verdens økonomiske forum.

Men med supermodeller, makteliten og milliardærer samlet i en og samme by, «endeløs tilgang på den dyreste champagnen» og barregninger som når nivåer det knapt er mulig å fatte, så er det ikke vanskelig å forstå at det ikke er alt resten av verden får innsyn i.

I løpet av fire dager i januar hvert år blir hele byen snudd på hodet, når statsledere, kongelige, Hollywood-stjerner, megarikinger, stjernemusikere og næringslivstopper inntar byen for Verdens økonomiske forum (WEF).

Skarpskyttere, flere tusen sveitsiske politifolk og et hundretall sikkerhetsvakter og spesialsoldater, sørger for at noen av verdens mektigste og rikeste skal bevege seg uforstyrret rundt i avstengte deler av byen.

Der møtes samfunnstopper fra hele verden for å diskutere temaer som økt proteksjonisme fra stormakter, korrupsjon, global oppvarming og digital utvikling.

Men det er ikke billig å bli akseptert i det gode selskap. Bare for å skaffe seg medlemskapet - og dermed ID-kortet - som åpner de viktigste dørene i Davos under WEF-uka, er det ikke uvanlig at store selskaper og rike investorer punger ut flere hundre tusen kroner. I enkelte tilfeller er det snakk om millionsummer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.