- Eliten ser etter erstatter

- Putin er i sjokk, sier en som kjenner Moskvas indre maktsirkel godt.

BARE DÅRLIGE ALTERNATIVER: Vladimir Putin har nå bare dårlige alternativer for hva han kan gjøre med krigen i Ukraina, mener politisk ekspert. Foto: Sputnik/Sergey Bobylev/Reuters/NTB
BARE DÅRLIGE ALTERNATIVER: Vladimir Putin har nå bare dårlige alternativer for hva han kan gjøre med krigen i Ukraina, mener politisk ekspert. Foto: Sputnik/Sergey Bobylev/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Abbas Gallyamov, tidligere taleskriver for president Vladimir Putin, mener eliten i Russland begynner å se på muligheter for å erstatte presidenten.

- Det neste som skjer i russisk politikk, er at eliten vil begynne å se etter en erstatning for Putin, sier han i et videointervju med CNN.

Dette vil ifølge ham skje innen kort tid: i løpet av de neste månedene, kanskje et halvt år. Den tidligere betrodde Putin-medarbeideren forklarer uroen slik:

- Det politiske systemet i Russland er nå i sjokk. De hadde aldri sett for seg at de ukrainske styrkene skulle avansere og at de russiske styrkene skulle måtte trekke seg tilbake. Russland må ikke bare trekke seg tilbake, men flykte, sier Gallyamov, før han fortsetter:

- Litt etter litt har den russiske opinionen tatt inn over seg at Ukraina kan forsvare seg. Likevel hadde ingen sett for seg at de kan avansere så effektivt og profesjonelt. Det som gjør situasjonen verre, er Putins reaksjon. Han er selv i sjokk. Han prøver å late som ikke noe skjer.

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Dårlig informert?

Han viser til feiringen av «Seiersdagen» i Moskva 9. mai, med parader i gatene mens Putins styrker led nederlag på slagmarken.

- Det irriterte mange russere, ikke bare opposisjonen, men også vanlige russere.

Mange stiller nå spørsmål om Putin var dårlig informert, om han fikk dårlige råd eller bare ikke helt har fått med seg hva som skjer.

- Halvparten av den russiske befolkning støtter denne krigen, men de er ikke villig til selv å gå i krigen, støtten er bare teoretisk. De er ikke villige til å ofre livet sitt for dette, sier han.

Gallyamov omtaler konsekvent det som nå pågår i Ukraina som «krig», til tross for at hans tidligere sjef insisterer på å kalle det en «militær operasjon».

Bare dårlige valg

Ved ikke å kalle det en krig, har Putin heller ikke formell mulighet til utkommandere vernepliktige soldater.

Den tidligere taleskriveren mener Putin nå bare har dårlige alternativer til hva han kan gjøre:

Om Putin skulle snu, og komme til å kalle inn vernepliktige soldater, kan han stå overfor et opprør, tror Gallyamov. Det er ifølge ham usikkert hva man da vil få: En ny styrke til Ukraina, eller et nasjonalt opprør som vil kaste Putin fra makta.

Putins nasjonalgarde, som er direkte underlagt presidenten, er normalt lojale overfor ham. Gallyamov er likevel usikker på om nasjonalgarden vil slå ned på et slikt opprør med militærmakt.

- Nasjonalgarden har vært i Ukraina og blitt brent av ukrainsk artilleri, så de er ikke like lojale til Putin som før.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer