Elitenes beseirer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG ÅPNER Fremskrittspartiets landsmøte og det vil skje med den selvsikkerhet som vokser ut av mange valgseire og struttende meningsmålinger. Med hele det etablerte Norge mot seg, har partiet overlevd splittelser, monumentale personlige motsetninger og brå svingninger i egen politikk. Alt har vært prøvd i kampen mot partiet: latterliggjøring, demonisering, utstøtelse og ulike former for nedlatenhet. Slikt strev har vært forgjeves. FrP har sterke likhetstrekk med sunnmøringen slik forfatteren Agnar Mykles skildret ham: Du kan spikre ham opp på flate fjøsveggen, jammen lever han og blir feit likevel.

EN SLIK UTVIKLING lå ikke i kortene da partiet ble stiftet av Anders Lange under et jubelmøte på Saga kino i Oslo i 1973. Det var en fargerik affære. Kontrasten til andre partier ble ikke mindre da Lange fulgte opp med å drikke egglikør rett fra flaska under et folkemøte på Youngstorget. Han deltok også i en TV-debatt med vikingsverd. All etablert visdom var enstemmig: dette partiet kunne aldri bli noe mer enn et blaff. Så mange forskrudde drosjesjåfører og ilanddrevne sjøfolk fantes det tross alt ikke i landet. Anders Langes parti ville gå i oppløsning fra innsiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer