<strong>DATAANGREP:</strong> Flere norske eliteserieklubber er rammet av internasjonalt dataangrep. Blant dem er Odd. Skjermbilde: Odd.no&nbsp;
DATAANGREP: Flere norske eliteserieklubber er rammet av internasjonalt dataangrep. Blant dem er Odd. Skjermbilde: Odd.no  Vis mer

Eliteserieklubber rammet av internasjonalt dataangrep

Leverandøren: Systemet opp igjen fra klokka 15.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Billettsystemet er opp igjen, opplyser leder for support hos Buytec, Jan Tore Steenslid, til Dagbladet klokka 15.

(Dagbladet): Ifølge NRK er Odd, Aalesund, Stabæk, Haugesund, Sandefjord og Kristiansund og flere klubber i OBOS-ligaen rammet av det internasjonale dataangrepet.

Europol kaller det et dataangrep uten sidestykke.

- Det vil være nødvendig med en komplisert internasjonal etterforskning for å finne ut hvem som står bak, heter det i en uttalelse fra EUs byrå for politisamarbeid, Europol.

Servere i Sverige

- Folk begynte å ringe kontoret fredag ved 12-tiden og fortalte at de ikke fikk kjøpt billetter på nett. Først trodde vi at det var en småfeil som ville ordne seg kjapt, men utpå ettermiddagen fikk vi vite av leverandøren av billettsystemet at de via britiske underleverandører var rammet av det internasjonale angrepet, sier mediasjef Daniel Hov i Sandefjord Fotball til Dagbladet lørdag formiddag.

Sandefjord, Odd, Stabæk, Aalesund, Haugesund og Kristansund har samme dataleverandør for billettsalg.

Det er firmaet Buytec i Mjøndalen som leverer billettsystemet til disse eliteserieklubbene. De har også OBOS-klubbene Arendal, Jerv, Sandnes Ulf og Mjøndalen som kunder med hjemmekamp i dag.

- Våre servere er stasjonert i Sverige, og de er angrepet av crypto viruset. Systemet begynte å bli ustabilt ved 12-tiden fredag, og har vært helt ute av drift siden klokka 15.54 i går, opplyser leder for support hos Buytec, Jan Tore Steenslid, til Dagbladet.

Sandefjord og Odd har hjemmekamper klokka 18 mot henholdsvis Haugesund og Strømsgodset, Stabæk har dagens storkamp hjemme mot Rosenborg allerede klokka 16.

- For vår del blir det billettluker på den gamle måten på Komplett Arena for de som ikke har sesongkort eller fikk kjøpt billett på nett for systemet brøt sammen, sier Daniel Hov i Sandefjord Fotball.

Nede i går ettermiddag

Odd skriver på sine nettsider at billettsystemet har vært nede siden klokka 16 fredag ettermiddag.

- Billettpartners leverandør av datakraft/servere har blitt rammet av crypto virus. Det vil ikke være mulig å kjøpe billetter i noen utsalg så lenge feilen ikke blir rettet, skriver de.

Stabæk skriver på sine nettsider at også de er rammet av virusangrepet. Det har ført til at folk ikke kan kjøpe kampbilletter.

Oddbjørn Vistnes sier til Dagbladet at de beklager at nettsiden deres er nede.

- Det var seint i går ettermiddag at serverne gikk ned for telling. Vi beklager ulempene det medfører. De siste billettene som er igjen, har vi nødt til å selge manuelt. Men vi må se det i et større perspektiv. Det er langt større og viktigere institusjoner, som sykehus, som er rammet, sier Oddbjørn Vistnes til Dagbladet.

Mange land rammet

Det var i går minst 100 land ble rammet av et internasjonalt dataangrep. I går ble det kjent at minst tre norske virksomheter ble rammet. Nå er altså flere virksomheter enn først antatt rammet.

Windows-brukere fra en rekke land skal ha fått beskjed om at filene på maskinen deres er kryptert, og at man må betale en pen sum for å få låst dem opp igjen. Viruset som fører til de omfattende problemene kobles til en lekkasje fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer