Elitesoldater i ordkrig om hvem som faktisk drepte bin Laden

- Bin Laden hadde ikke våpen i umiddelbar nærhet.

KRANGLER OM DETALJENE:  I etterkant av raidet mot Osama bin Ladens tilholdssted i Abbottabad, Pakistan, har amerikanske spesialsoldater kranglet om detaljene rundt terroristens død. Nå hevder kilder overfor CNN at bin Laden ikke hadde våpen i umiddelbar nærhet, og at han ikke brukte kona som skjold. Bildet er hentet fra filmen «Zero Dark Thirty» som er løselig basert på boka om raidet. AP Photo/Columbia Pictures Industries
KRANGLER OM DETALJENE: I etterkant av raidet mot Osama bin Ladens tilholdssted i Abbottabad, Pakistan, har amerikanske spesialsoldater kranglet om detaljene rundt terroristens død. Nå hevder kilder overfor CNN at bin Laden ikke hadde våpen i umiddelbar nærhet, og at han ikke brukte kona som skjold. Bildet er hentet fra filmen «Zero Dark Thirty» som er løselig basert på boka om raidet. AP Photo/Columbia Pictures Industries Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter ti lange år med terrorjakt i etterkant av angrepet mot World Trade Center i New York i 2001, fant til slutt amerikanske spesialstyrker Osama bin Laden. I mai 2011 ble han skutt og drept under et raid mot skjulestedet i den pakistanske byen Abbottabad.

For de involverte partene ligger det stor prestisje i endelig å ha tatt verdens mest ettersøkte terrorist.

Drapet symboliserte slutten på en amerikansk storoffensiv mot al-Qaida og en krig mot terror i Afghanistan. Derfor har flere maktkamper kommet til i overflaten i etterkant av raidet. For de amerikanske spesialstyrkene som utførte aksjonen, Seal Team 6, dreier ordkrigen seg nå om hvem som faktisk tok livet av bin Laden. For journalistene dreier det seg om hvem som har lyktes i å gjenfortelle den riktige versjonen av amerikanernes angrep.

- Brukte kona som skjold I februar trykket magasinet Esquire en lengre reportasje om spesialsoldaten som skal ha fyrt av skuddene som drepte bin Laden. Spesialsoldatene er pålagt en taushetsplikt etter hendelsen, og derfor blir mannen bare kalt «Skytteren» (the Shooter) i artikkelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer