Elitesoldater i ordkrig om hvem som faktisk drepte bin Laden

- Bin Laden hadde ikke våpen i umiddelbar nærhet.

KRANGLER OM DETALJENE:  I etterkant av raidet mot Osama bin Ladens tilholdssted i Abbottabad, Pakistan, har amerikanske spesialsoldater kranglet om detaljene rundt terroristens død. Nå hevder kilder overfor CNN at bin Laden ikke hadde våpen i umiddelbar nærhet, og at han ikke brukte kona som skjold. Bildet er hentet fra filmen «Zero Dark Thirty» som er løselig basert på boka om raidet. AP Photo/Columbia Pictures Industries
KRANGLER OM DETALJENE: I etterkant av raidet mot Osama bin Ladens tilholdssted i Abbottabad, Pakistan, har amerikanske spesialsoldater kranglet om detaljene rundt terroristens død. Nå hevder kilder overfor CNN at bin Laden ikke hadde våpen i umiddelbar nærhet, og at han ikke brukte kona som skjold. Bildet er hentet fra filmen «Zero Dark Thirty» som er løselig basert på boka om raidet. AP Photo/Columbia Pictures Industries Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter ti lange år med terrorjakt i etterkant av angrepet mot World Trade Center i New York i 2001, fant til slutt amerikanske spesialstyrker Osama bin Laden. I mai 2011 ble han skutt og drept under et raid mot skjulestedet i den pakistanske byen Abbottabad.

For de involverte partene ligger det stor prestisje i endelig å ha tatt verdens mest ettersøkte terrorist.

Drapet symboliserte slutten på en amerikansk storoffensiv mot al-Qaida og en krig mot terror i Afghanistan. Derfor har flere maktkamper kommet til i overflaten i etterkant av raidet. For de amerikanske spesialstyrkene som utførte aksjonen, Seal Team 6, dreier ordkrigen seg nå om hvem som faktisk tok livet av bin Laden. For journalistene dreier det seg om hvem som har lyktes i å gjenfortelle den riktige versjonen av amerikanernes angrep.

- Brukte kona som skjold I februar trykket magasinet Esquire en lengre reportasje om spesialsoldaten som skal ha fyrt av skuddene som drepte bin Laden. Spesialsoldatene er pålagt en taushetsplikt etter hendelsen, og derfor blir mannen bare kalt «Skytteren» (the Shooter) i artikkelen.

Spesialsoldaten forteller at terroristen holdt en av sine koner foran seg da amerikanerne stormet tredje etasje av bygget.

Videre forteller skytteren at han skjøt bin Laden med to skudd mot hodet. Av denne versjonen framgikk det også at bin Laden hadde at våpen i umiddelbar nærhet.

Artikkelen spredte seg svært raskt på internett, og var oppslag på flere av de største norske nettavisene.

I tillegg har det også kommet en gjengivelse av raidet i Abbottabad i boka «No easy day», skrevet av spesialsoldaten Matt Bissonnette, som var med på aksjonen.

Nå kommer forfatter og CNNs sikkerhetsreporter Peter Bergen med en litt annen versjon av hva som skjedde den natta. Han skriver at artikkelen i Esquire er svært upresis, ifølge kilder han har snakket med. Derfor har frustrasjonen vært stor i miljøet, ettersom ingen av dem kan snakke om det i offentligheten, skriver Bergen.

- Hadde ikke våpen Ifølge den nye versjonen hadde ikke bin Laden et våpen i armlengdes avstand. Og bin Laden skal ha blitt skutt to ganger i hodet idet han kikket ut av soverommet, uten å bruke en av sine koner som skjold. Men skuddene som drepte terroristen skal ha kommet fra én av spesialsoldatene som ankom rommet noe seinere, mens bin Laden lå hardt skadet på gulvet.

CNN viser videre til at en amerikansk myndighetskilde med detaljkunnskaper om aksjonen bekrefter disse opplysningene.

Peter Bergen skriver at han har snakket med journalisten bak Esquire-artikkelen, Phil Bronstein, og at de nye opplysningene er oversendt til «Skytteren». Så langt har ikke CNN fått noen svar, og Bronstein ønsker ikke å la seg intervjue.

Dermed etterlater de tre forskjellige versjonene av hva som skjedde under raidet seg fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål. Men CNNs reporter tror det uansett vil bli vanskelig å fastslå hvem som drepte bin Laden.

«Det ser utvilsomt ut som om førstemannen, «Skytteren» og Bissonnette var de tre første spesialsoldatene som ankom bin Ladens soverom. Men å fastslå hvem av dem som faktisk drepte ham kan bli umulig», skriver Bergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer