Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elitesoldater klager over rolig oppdrag

De rundt 6000 FN-soldatene i Sør-Libanon har allerede begynt å kjede seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nærmere 6000 FN-soldater er på plass i den sørlige delen av Libanon. Antallet skal etter planen fordobles i løpet av november måned. Men allerede nå, før antallet soldater skal fordobles i november måned, begynner den største faren for soldatene å bli kjedsomhet, skriver Spiegel Online, som har besøkt soldatene.

I overtall

En soldat, som tilhører den spanske bataljonen, er utplassert på en utpost i nærheten av den blå linja, som er den FN-bestemte grensa mellom Israel og Libanon. Han følger alle bevegelser i området. På den libanesiske sida ligger landsbyen Kfar Kila. Like over grensa ser han de første husene i den israelske byen Metula.

Det er stille. Det har det vært siden krigen mellom Israel og Hizbollah ble avsluttet i slutten av august i år.

- Ikke rart, sier en soldat til Der Spiegels utsendte, idet hans offiserer er ute av syne:

- Det er flere soldater enn sivile i Sør-Libanon akkurat nå.

En annen spansk soldat klager over at det ikke er nok å gjøre.

- Vi henger bare rundt. Vi kan fortelle dere akkurat hva vi gjør her: Vi er bare her for å være her, sier soldaten.

LANGE VAKTDAGER: For spesialtrente spanske UNIFIL-soldater på grensa mellom Israel og Libanon. På den andre siden av grensa står to israelske soldater. Foto: Scanpix
LANGE VAKTDAGER: For spesialtrente spanske UNIFIL-soldater på grensa mellom Israel og Libanon. På den andre siden av grensa står to israelske soldater. Foto: Scanpix Vis mer

Feil type soldater

UNIFIL-talsmannen Alexander Ivanko sier til Spiegel Online at det var en «stor feil» å sende så mange elitesoldater til Sør-Libanon.

- Disse mennene og kvinnene er trent for å utvise en massiv styrke, men det var bare nødvendig i korte perioder etter krigsslutt, sier Ivanko.

Foruten å fjerne miner, har ikke soldatene lov til å hjelpe lokalbefolkningen, hvilket medfører en stigende irritasjon hos lokalbefolkningen.

- Når patruljene kommer kjørende med stridsvogner inn i landsbyene, oppfatter folk det som aggressiv adferd. Det er på tide at vi roterer disse soldatene ut, sier Ivanko.

UNIFIL har nå rundt 5700 soldater stasjonert sør for Litani-elva, som markerer den nordlige grensa for UNIFILs ansvarsområde. Sammen med 14.000 libanesiske soldater, medfører dette at rundt 20.000 soldater er plassert i en region som ikke er større en 30 kilometer ganger 50 kilometer. I november kommer enda flere, da UNIFILs tropp blir doblet.