Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elitesoldater sikret seg Osama bin Ladens dagbok

Elitestyrken som drepte Osama bin Laden tok med seg hans håndskrevne dagbok.

FØRTE DAGBOK:  Det har lenge vært kjent at Osama bin Laden førte dagbok. Den har spesialstyrkene i Navy Seals sikret seg. Foto: AP Photo/Rahimullah/Scanpix
FØRTE DAGBOK: Det har lenge vært kjent at Osama bin Laden førte dagbok. Den har spesialstyrkene i Navy Seals sikret seg. Foto: AP Photo/Rahimullah/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed tok ikke elitestyrken Navy Seals bare livet av al-Qaidas leder med raidet sitt i Abbottabad i Pakistan den 2. mai.

De sikret seg også de innerste tankene og følelsene til verdens mest ettersøkte terrorist.

Det bekrefter ikke navngitte kilder i Washington til nyhetsbyrået AP.

Visste om dagboka Osama bin Ladens dagbok er en del av et gigantisk lager med data som ble beslaglagt av kommandosoldatene. Materialet er en gave til CIA og etterretningstjenesten, som håper at disse funnene vil hjelpe dem til å knuse det som er igjen av al-Qaida nettverket.

At dagboken fantes, har de visst lenge. I 2009 sa bin Ladens sønn Omar at hans far alltid førte en dagbok. Da de bodde i Sudan og Afghanistan kunne han sitte i timevis og prate inn tanker og ideer på diktafonen.

Amerikanske tjenestemenn sier at den håndskrevne dagboka er fylt med ideer og tanker om framtidige terror-opperasjoner.

Snakket anonymt Soldatene beslagla også 100 flash-stasjoner og fem datamaskiner under den dramatiske aksjonen som resulterte i bin Ladens død.

Tjenestemennene som kom med opplysningene onsdag snakket anonymt, fordi  de ikke har lov til å snakke offentlig om hva som ble funnet i huset der Osama bin Laden ble drept.

- Dagboken inneholder ikke trivielle dagligdagse ting. Det er i hovedsak profesjonelle observasjoner om al-Qaidas mål og fremtidige operasjoner, sa en offisiell kilde i Washington til flere amerikanske medier.

Trakk i tråder - Fra sitt skjulested prøvde bin Laden å finne nye veier for sine tilhengere for å ramme USA, sier amerikanske tjenestemenn etter å ha sett dagboka og andre dokumenter fra aksjonen i Abbottabad.  

Selv om Bin Laden var lite synlig, skal han ha trukket i trådene og vært aktiv i planlegging av terroraksjoner, så sent som mot Europa i 2010.

Fra sitt pakistanske skjulested har han sendt ut minnekort med informasjon og tanker med kurér. Informasjonen er spredt videre til al-Qaidas nettverk.

- Drep mange! I følge de amerikanske tjenestemennene har Osama bin Laden trolig spilt en langt mer sentral rolle enn man tidligere har trodd.  

Derimot har amerikanske etterretningsmyndigheter ennå ikke avslørt konkrete planer om nye angrepsmål. I forrige uke advarte FBI mot terroraksjoner mot tog, men det er ennå ikke funnet beviser for dette.

- Angrip små byer. Slå til mot tog og fly. Men fremfor alt, drep så mange amerikanere som mulig i et angrep. Dette foreslår Osama bin Laden i sine dagboknotater.

Ville ha gigant-angrep I et avsnitt drøfter han hvor mange amerikanere som må drepes for å tvinge USA til å trekke seg ut av den arabiske verden.

Han konkluderer med at små angrep ikke er nok.

Til sine disipler skriver han at bare et gigantisk angrep med flere tusen døde og samme omfang som angrepet den 11. september 2001 vil få amerikanerne til å legge om politikken.

GULLGRUVE FOR ETTERRETNING:  Beslagene som ble gjort i huset der Osama bin Laden ble funnet, har vist seg  å være nærmest en gullgruve for amerikansk etterretning. Foto: AP Photo/Aqeel Ahmed)
GULLGRUVE FOR ETTERRETNING: Beslagene som ble gjort i huset der Osama bin Laden ble funnet, har vist seg å være nærmest en gullgruve for amerikansk etterretning. Foto: AP Photo/Aqeel Ahmed) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media