Elitesoldater tålte ikke norsk vinter

Mer enn 100 britiske elitesoldater måtte sendes hjem fra øvelse i Norge, 80 av dem med frostskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til sammen 126 britiske elitesoldater, fra UK Royal Marines (UKRM), er sendt hjem til Storbritannia med skader, etter å ha deltatt i vinterøvelse i Harstad, melder Mail on Sunday.

80 av de hjemsendte soldatene hadde frostskader. 46 hadde diverse «ortopediske skader», mye av dette skadde og brukne bein og armer som følge av skiulykker.

Nå må det britiske forsvarsdepartementet svare på hvorvidt soveposene til deres elitesoldater ikke er gode nok til å tåle en norsk vinter.

Sjef for Alliert Treningssenter Nord, Oberstløytnant Lars Sundnes i det norske forsvaret, mener ifølge Mail on Sunday at britenes utstyr er for dårlig.

- Soveposene deres er ikke gode nok. Mye av utstyret deres burde vært bedre for å overleve i slike forhold. Deres utstyr er ikke like godt som vårt, sier oberstløytnant Sundnes til den britiske avisa the Mail on Sunday.

Mange soldater vil alltid kjøpe sitt eget utstyr, påpeker en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet. Han mener at britenes offisielle utstyr er godt nok.

- Vi er overbevist om at utstyret vi gir våre soldater er blant verdens beste, men vi vil se om det finnes rom for forbedringer, sier han.

Til sammen 2300 britiske soldater har deltatt i en tre uker lang øvelse ved Harstad. Andelen hjemsendte skadde soldater er dermed nokså høy.

- Antallet personell som returnerer hjem er litt høyere enn normalt, innrømmer en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet. Han viser imidlertid til at svært mange soldater, som normalt deltar i slike øvelser, nå er på oppdrag i Irak, og at det er fire år siden de britiske soldatene har deltatt på tøffe vinterøvelser, slik at kunnskapene deres på området er noe redusert.

Det britiske forsvaret og forsvardepartementet har nylig blitt kritisert for at heller ikke alt utstyret til soldatene som er sendt til Irak er godt nok. Blant annet manglet mange god nok beskyttelse mot biologiske, kjemiske og kjernefysiske våpen, melder BBC.

Les mer:

<B>BRITER PÅ SKI: </B>Her er en gruppe elitesoldater fra britiske Royal Marines på vinterøvelse i Narvik i 1998. Soldatene er kjent for å være godt trent, og deltar blant annet i stort antall i de britiske styrkene i Irak.