Eliteuniversiteter satser på gratis internett-utdanning

Millioner får muligheten til å ta «verdens beste» utdanning helt gratis.

 GÅR ONLINE:  Flere kurs fra Harvard-universitetet kan bli gratis tilgjengelig på nettet i framtida. Foto: AP Photo/Elise Amendola
GÅR ONLINE: Flere kurs fra Harvard-universitetet kan bli gratis tilgjengelig på nettet i framtida. Foto: AP Photo/Elise AmendolaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med det nye prosjektet kalt edX har flere av USAs eliteuniversiteter planer om å revolusjonere utdanningstilbudet verden rundt.

Blant universitetene som er med i prosjektetet er Harvard- og Massachusetts-universitetene.

Planen er altså å tilby det samme materialet som studentene får tilgang til på skolen -  helt gratis på nettet.

Denne høsten får over en million mennesker lov til å delta i prøveprosjektet, melder BBC.

Framtida? En av pionerene bak prosjektet mener at at utdanning over internett er framtida.

- Dette kan bety slutten for totimers-forelesningene. Du kan ikke sette en forelesning på pause, eller spole framover, sier Agant Agarwal, sjefen for dataingeniør-utdanninga på Massachusetts-universitetet.

Potensialet i å tilby utdanningen over internett er at man kan nå ut til langt flere mennesker.

Studentene som fullfører nettkurset vil imidlertid ikke få et offisielt vitnemål slik de betalende studentene får i dag.

Nye problemstillinger I Norge er de fleste utdanningsinstitusjonene subisidert av staten, mens mange av eliteuniversitetene i USA tjener penger på betalende studenter.

Derfor reises det nye problemstillinger dersom millioner av studenter skal får muligheten til å ta hele utdanninger gratis på internett.

- Dette gjør at universitetene må revurdere sin betydning for studentene, sier Daphne Koller fra Stanford-universitetet.

Spørsmålet er hva som skal gjøre at studenter fortsatt er villige til å betale store summer for å gå på universitetene og ikke ta emnene over nettet.

- Ikke det samme Flere private skoler i Norge tilbyr allerede utdanning mot betaling over internett. Men offentlige universiteter og høgskoler har så langt begrenset seg til å legge ut en og annen podcast fra forelesning eller noe forelesningsmateriale fra ulike emner.

- Så langt jeg vet er det ingen som har lignende planer i samme skala her i Norge, sier Åsne Høgetveit, fagpolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon til Dagbladet.

Selv om hun mener at initiativet har mye bra over seg, påpeker hun at noen fordeler forsvinner ved utdanning via internett.

- Det blir noe annet å sitte på biblioteket og lese pensum. Ved å møte opp fysisk får man blant annet en bedre oppfølging. Det vil nok fortsatt være et skille mellom nettstudier og det å møte opp fysisk, sier Høgetveit.

Hun mener at MIT på mange måter har vært et foregangsuniversitet på området.

-  De har vært veldig opptatt av dette og flinke på dette området. Kunnskap gratis tilgjengelig er alltid bra. Samtidig ligger det nok en markedsføringsstrategi for disse universitetene her også.

Studentopprør Timingen for prosjektet ser ut til å være bra.

For i løpet av den siste tida har det vært studentopprør i flere land - på grunn av kostnaden av utdanningen. Tidligere i år har det vært massive student-demonstrasjoner i Quebec-provinsen i Canada som følge av at lokale myndigheter vedtok å øke prisene på utdanning.

En tilnærmet dobling av prisen førte til at flere hundre tusen studenter gikk til streik og tok til gatene.

Det er heller ikke lenge siden det brøt ut i massedemonstrasjoner blant studentene i Chile. Her mente studentene at betalingsuniversitetene skapte et klasseskille, ettersom mange ikke hadde penger til å gå på de anerkjente universitetene.